V Novém Jičíně budují dva stacionáře pro postižené

9. červen 2009
Zprávy , Zprávy

Dva velké projekty v sociální oblasti začal realizovat Nový Jičín. Na území města vzniknou stacionáře pro tělesně i mentálně handicapované osoby. Denní stacionář pro osoby starší 18 let má začít sloužit ještě letos, chráněné bydlení pak v příštím roce.

Denní stacionář vznikne přestavbou bývalé mateřské školy v místní části Žilina za 6,5 milionu korun z větší části z evropských zdrojů. Zařízení pro osoby starší 18 let začne sloužit už v letošním roce.

"Je to pro ně další činnost, hledají tam své další využití svého duševního žití. Myslím, že je to pro ně velmi důležité ať už v možnostech vzdělávání nebo se tam naučit postarat se o sebe," upřesňuje místostarosta Vladimír Bárta.

Další podanou rukou handicapovaným lidem je realizace chráněného bydlení. To je určeno pro dlouhodobý pobyt a vyroste v rekonstruovaných prostorách základní školy. Projekt přijde na 13 milionů korun a hotovo by mělo být v příštím roce.

"Chráněné bydlení bude určeno pro lidi s těžkým mentálním a kombinovaným postižením s tím, že nabídneme službu v rámci celé velké spádové oblasti této části kraje," potvrzuje starosta Ivan Týle.

Budoucí klientela chráněného bydlení se odhaduje na přibližně 15 osob z celého okresu. Ti je budou moci využívat po celý týden.

autor: Petr Havránek
Spustit audio