V Novém Jičíně začíná výroba obrněných vozidel Pandur

30. září 2009

Ve vybavení armády bude ode dneška i prvních 17 obrněných transportérů Pandur II. Rakouská firma Steyr je slavnostně předá v Šenově na Novojičínsku. Zároveň ale Vojenský opravárenský podnik Nový Jičín převezme celou výrobu pandurů. Transportéry pro českou armádu tak budou od té chvíle kompletovány v Česku.

Česká armáda dnes převezme prvních 17 z celkového počtu 107 Pandurů. "Předpokládáme použití jak na území České republiky v případě živelních katastrof nebo čehokoliv jiného, tak i s jeho nasazením do mezinárodních misí, a to podle potřeby již v roce 2009," uvedl letos na jaře tehdy náměstek, nyní ministr obrany Martin Barták.

Ode dneška budou zároveň osmikolové transportéry pro českou armádu kompletovány v Česku. Montovat je budou vojenské opravny v Novém Jičíně a poté také ve Šternberku. Jak už před časem uvedl prezident Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek, kompletování transportérů bude znamenat pro české firmy asi 4000 nových pracovních míst.

Poslední transportéry Pandur II rakouské firmy Steyr naši vojáci získají v roce 2013. Cena zakázky včetně logistiky a výcviku je i s daní téměř 14 a půl miliardy korun.

autoři: mrk , kbr
Spustit audio

Více z pořadu