V očkovacích centrech pomáhají jako dobrovolníci i další lékaři ze soukromých ordinací

26. březen 2021 03:49

Stále přibývá očkovacích center, která se neobejdou bez kvalifikovaných zdravotníků. Je to další nápor na nemocnice, a proto je každá pomocná ruka dobrá. Třeba z řad ambulantních lékařů. V Opavě vyměnila svou soukromou ordinaci za očkovací centrum například Dana Boháčová a doufá, že ji budou následovat další.

Očkovací centrum v Opavě, rušno tady bývá často. V jedné z očkovacích místností pracuje cévní lékařka Dana Boháčová. Rozhodla se rychle.

„Sama jsem si prodělala covid a ne zrovna s lehkým průběhem. A napadla mě jediná možnost – pomoct v očkovacím centru,“ říká lékařka.

Přímo do nemocnice nešla. Jak sama říká, je lepší, když nahradí nemocničního lékaře u očkování a on tak nemusí své oddělení opustit. V očkovacím centru je navíc práce dost.

Čtěte také

„Když je dostatek vakcín, tak je tam opravdu velké množství lidí. A všechno se zvládá. Jsme tam zatím ve trojko – tři lékaři, příští měsíc se najede na systém pondělí až neděle od osmi do 18 hodin. A i to se musí zajistit,“ dodává Boháčová.

Při očkování pomáhá jeden den v týdnu, i když sama slouží ve své ordinaci přesčasy kvůli velkému počtu pacientů. A sama se snaží získat další dobrovolníky.

„Už jsem sama i některé kolegyně začala obvolávat, jestli nechtějí také pomoci. Koneckonců byli jsme i vyzváni a máme i povinnost nějakým způsobem se do tohoto procesu zapojit. A přijde mi smysluplné, abychom pomáhali v těch očkovacích centrech,“ vysvětluje lékařka.

Každý takový lékař nebo jakýkoliv jiný zdravotník navíc má velkou cenu. „Chtěl bych jim proto touto cestou poděkovat a jsem moc rád, že jich je kolem nás ještě stále dost,“ dodává ředitel Slezské nemocnice Karel Siebert.

Ozývají se třeba i bývalé zdravotní sestry, dnes už v důchodu.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související