V opavských trolejbusech se začalo platit bankovními kartami

1. červenec 2019 21:01

Město Opava ode dneška zavedlo možnost placení bankovními kartami v hromadné dopravě. Na zkoušku zatím jen v trolejbusech. Autobusové linky přijdou na řadu až po kompletní výměně celého odbavovacího systému v příštím roce.

Nejen například Ostrava, Karlovy Vary nebo Liberec, ale i Opava umožní cestujícím obyčejným přiložením platební karty zaplatit za jízdu. I tady postupně zmizí placení mincemi přímo ve vozech. Banky je podle dopravního podniku už vůbec nechtějí přijímat.

Změna tarifu

U placení bankovními kartami bude cena jednotlivého jízdného 13 korun. „U platby z elektronické peněženky se cestující mohou těšit na snížení sazby na 12 korun, všechny druhy časového jízdného ODIS zůstávají ve stejné výši,“ uvedl pro městský web ředitel Městského dopravního podniku v Opavě Pavel Gebauer.

Ke zdražení, a to o 2 koruny, dojde při placení mincemi v hotovosti. „Ke stejnému navýšení ceny jízdného dochází také u platby mobilní aplikací, kdy ovšem stále platí sleva 5 korun na jednotlivou jízdu. Cestující tedy prozatím toto navýšení neucítí, spíše naopak ušetří,“ dodal Gebauer.

autoři: mrk , tif
Spustit audio

Související