V Orlové se obávají přílivu problémových obyvatel

26. březen 2009
Zprávy , Zprávy

Orlová se bojí přílivu problémových nájemníků. V sousedním Bohumíně chce totiž radnice zbourat zdevastované domy a dlužníkům už nové bydlení nezajistí. Obyvatelé Orlové tak mají strach, že se k nim přestěhují početné rodiny a zvýši se kriminalita.

Nepořádek, dětské kočárky, kterými se vozí šrot do sběren a záchody na dvorku. Tak to vypadá v okolí domů, které chce radnice zbourat. Nájemníci mají strach, co s nimi bude.

A silné obavy panují i v sousední Orlové. Místostarosta Radislav Mojžíšek přiznává, že mají strach, aby se vystěhovaní bohumínští neplatiči nepřesunuli k nim. "Ty obavy máme, protože opravdu tady se těžko dokazuje, že ti lidé tady třeba skutečně nejsou na návštěvě. Není na to žádný metr, pokud si to nějak nezařídí vlastník," dodává Mojžíšek.

Starosta Bohumína Petr Vícha ale výčitky vůči sousedním městům necítí. "Cílem je, aby všechna města naučila své občany řádně dodržovat své povinnosti, dodržovat zákony a platit nájem," říká.

Jenže v Orlové už vědí, co se stane, když začne být Bohumín na své neplatiče přísný. Přistěhují se tady, i se svými problémy. "Protože ten problém se pouze přesouvá. Ať už z Bohumína do Orlové nebo naopak, pořád je to jakýsi konstantní počet lidí, kteří jsou v kategorii nepřizpůsobivých. Takže to není řešení, jen přesun problému jinam," upozorňuje orlovský místostarosta.

autor: ada
Spustit audio