V Ostravě bude druhým dnem pokračovat proces s vítkovskými žháři

12. květen 2010

U Krajského soudu v Ostravě dnes bude pokračovat proces se žháři z Vítkova. Podle obžaloby úmyslně a organizovaně zaútočili zápalnými lahvemi na dům, kde žila romská rodina. Nejvážněji zranili tehdy ani ne dvouletou Natálku, která si následky popálenin ponese celý život. I dnes mají před senátem vypovídat obžalovaní. Před soudem už mluvil Ivo Müller, výslech Václava Cojocaru bude dnes pokračovat.

Oba zatím shodně tvrdili, že útok neplánovali. Vůbec prý netušili, že jde o dům, kde žijí lidé. Müller jako hlavního aktéra označil svého komplice Jaromíra Lukeše.

„Jaromír Lukeš v rámci dobré znalosti lokality úmyslně vybrané pro její vysokou hustotu obyvatelstva romského původu vytipoval dům obývaný početnou romskou rodinou,“ řekla při čtení obžaloby krajská státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Sám Lukeš zatím před soudem pronesl jen tato slova: „Využívám svého práva a vypovídat nebudu.“ Obdobně reagoval i čtvrtý obžalovaný David Vaculík.

Za pokus o rasově motivovanou vraždu obžalovaným hrozí až výjimečný trest či doživotí. Při útoku vloni 19. dubna utrpěla nejvážnější zranění tehdy ani ne dvouletá Natálka. S následky popálenin se bude potýkat celý život.


Čtěte také: Za mimořádných opatření začal soud s útočníky z Vítkova

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu