V Ostravě-Vítkovicích stále řeší problém s podáváním jídla bezdomovcům

18. červenec 2019 07:20

Do sporu s dobrovolníky se dostala radnice v Ostravě-Vítkovicích. Občanská iniciativa Food not Bombs před tamním nádražím každou neděli dává jídlo lidem bez domova. Vedení obvodu tvrdí, že dobrovolníci potřebují mít na svou aktivitu povolení na zábor veřejného prostranství. To ale lidé rozdávající jídlo odmítají. Radnice chtěla situaci vyřešit na schůzce. Na tu ale nikdo z dobrovolníků nepřišel.

"Nevím, odkud oni jsou, ti mladí kluci a holky, ale dělají pro ty lidi první poslední," říká bezdomovec Radim Fajkus, který si chodí pro svačinu před vítkovické nádraží už řadu let.

Jídlo tam každou neděli ve tři hodiny odpoledne rozdává iniciativa Food not Bombs. Poslední dobou ale mají dobrovolníci problémy s radnicí a také městskou policií.

Dobrovolníci rozdávající jídlo bezdomovcům mají v Ostravě problémy. Radnice po nich chce povolení

Bezdomovec. Ilustrační foto

Iniciativa Food Not Bombs, jejíž členové rozdávají po celém světě bezdomovcům jídlo zadarmo, má problém s ostravskou radnicí. Píše o tom Deník N. Podle uskupení policisté jeho členům v Ostravě vyhrožovali fyzickým násilím. Policie to odmítla komentovat. Dobrovolníci rozdávají bezdomovcům jídlo každou neděli u nádraží v ostravských Vítkovicích.

"Bude proti mě vedeno přestupkové řízení, protože strážnící se domnívají, že je tu důvodné podezření na neoprávněný zábor veřejného prostranství. My si to nemyslíme, konzultovali jsme to s právníkem," říká Tereza z občanské iniciativy Food not Bombs.

Vítkovická radnice je ale opačného názoru. "Já si myslím, že každý člověk má právo se najíst, nicméně je tam porušovaná vyhláška o záboru veřejného prostranství," vysvětluje starostka Ostravy-Vítkovic Radomíra Vlčková (ANO).

Radnice začala situaci řešit po stížnostech občanů, kterým vadilo, že po bezdomovcích zůstává nepořádek. Vedení obvodu se teď chce s dobrovolníky sejít a domluvit, jakým způsobem budou jídlo vydávat.

"Tím, že oni jsou osvobozeni od poplatku jako od záboru veřejného prostranství, protože to je charitativní činnost, tak si myslím, že je jejich povinnost přijít na radnici a alespoň nahlásit, že budou vydávat každou neděli jídlo," doplnila Vlčková.

Na první avizovanou schůzku nikdo z Food not Bombs nedorazil. Iniciativa vydala prohlášení, ve kterém tvrdí, že nic špatného nedělá a bude ve své činnosti pokračovat stejně jako doteď. Radnice bude usilovat o další schůzku.

Občanská iniciativa Food not Bombs dává jídlo lidem bez domova
Spustit audio

Související