V Ostravě vznikl nový dům pro seniory závislé na péči

19. říjen 2010
Zprávy , Zprávy

V Ostravě-Hrabůvce slavnostně otevřeli Domov Zlaté slunce. Zařízení s kapacitou 62 lůžek slouží seniorům závislým nepřetržitě na pomoci druhé osoby. V domově poskytují jednak paliativní péči dlouhodobě nemocným na sklonku života a jednak lidem s demencí. Většinou jsou to senioři s Alzheimerovou chorobou nebo po mozkových mrtvicích.

Součástí slavnostního zahájení provozu byl také Den otevřených dveří. Návštěvníky přivítal zářivý interiér plný barev a obrázků. Domov na ně působil velice příjemně.

„Vypadá to opravdu moc hezky. Rozdělení na dvě patra - modré a oranžové - je i pro klienty určitě zapamatovatelné,“ chválí jedna z návštěvnic.

Zařízení pro seniory, kteří potřebují nepřetržitou péči, nabízí klientům dvoulůžkové a jednolůžkové pokoje. Jde o první zařízení svého druhu v Ostravě.

„V současné chvíli se mluví o tom, že musíme sociální služby skloubit s nějakým soukromým sektorem. Nám se povedlo oslovit soukromého investora, který zakoupil budovu bývalé mateřské školy, na vlastní náklady ji zrekonstruoval a sociální službu domova pro seniory tady vzal do dlouhodobého nájmu na 25 let,“ upřesňuje ředitelka Vlasta Hrubošová.

Přes slavnostní otevření je domov už tři týdny v provozu. Klienti, kteří se pohybují, mají každodenní program - ergoterapii, hry nebo třeba muzikoterapii.

„Takže vezmu kytaru, zpíváme písničky, především lidové, protože ty všichni znají. Potom hrajeme slovní fotbal a máme řadu dalších různých cvičení mozkových závitů, abychom je osvěžovali,“ říká ergoterapeutka Ludmila Čajánková.

Největší úspěch mají písničky. Ráda si zazpívá i paní Ljuba. „Zpíváme všechny naše i slovenské národní písničky. Šlágry nezpíváme,“ říká paní Ljuba.

Poptávka po službách domova je obrovská. Jeho kapacita je dnes už plně obsazena.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio