V Ostravě začíná 34. ročník Janáčkova máje

20. květen 2009

V Ostravě dnes začne 34. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj, který se na přelomu května a června uskuteční na sedmi místech Moravskoslezského kraje. Návštěvníci se mohou těšit na 25 koncertů a řadu doprovodných akcí.

Večerního zahajovacího koncertu v Domě kultury města Ostravy, který od 19:30 vysílá v přímém přenosu Český rozhlas 3 - Vltava, se ujme Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Leošem Svárovským, za klavír usedne Vietnamec, vítěz Chopinovy soutěže Dang Thai Son. Tradičně zazní Sinfonietta Leoše Janáčka a na repertoáru je i koncert pro klavír a orchestr Sergeje Rachmaninova.

V přestávce přímého přenosu nabídne redaktor Jiří Slavičínský pásmo s názvem Brenpartija. Světová premiéra stejnojmenné opery Edvarda Schiffauera na téma "haldařů" a "breňařů", outsiderů ostravské společnosti 20. let minulého století, bude na Janáčkově máji uvedena 25. května. Tuto festivalovou událost zaznamenají mikrofony Českého rozhlasu Ostrava.

Bližší informace o programu festivalu, který potrvá až do 9. června, mohou zájemci získat i na internetové adrese www.janackuvmaj.cz.

autoři: Renáta Spisarová-Kotík , tif
Spustit audio