V Ostravě začíná literární přehlídka Protimluv.fest

14. říjen 2009

V Ostravě dnes začíná Protimluv.fest. Mezinárodní literární přehlídka se v moravskoslezské metropoli koná již potřetí a zúčastní se jí na dvacet básníků. Festival v Domě knihy Librex zahájí v 17:00 americký básník Micheal March, autor pěti básnických sbírek, z nichž dvě byly přeloženy do češtiny. Jako každým rokem se dostaví tvůrci z Maďarska, Slovenska a Polska.

Nejsilněji jsou na Protimluv.festu zastoupení čeští literáti, kteří své texty publikovali na stránkách kulturní revue Protimluv. Letos navíc přijedou spřátelené redakce jiných literárních časopisů.

"Z Bratislavy přijedou dokonce tři slovenští autoři: v Čechách již známý prozaik Peter Pištanek bude číst v zahajovací den v Literární kavárně Knihkupectví Academia, o den později zavítají do Domu umění básníci Michal Habaj a Peter Šulej, aby přečetli svou textovou strategii Generator X - Nové kódexy," upřesnil ředitel festivalu Jiří Macháček.

Z Polska přijede krakovský postmodernista Jerzy Franczak, jemuž nakladatelství Protimluv letos vydává novelu Převlékárna, a z Maďarska Bálint Harcos z Budapešti, od něhož je v novém čísle Protimluvu, který byl vydán při příležitosti festivalu, zveřejněna ukázka jeho prózy Naivní rostlina.

"Závěr Protimluv.festu patří koncertu, který je spolupořádán společně s organizátory festivalu performančního umění Malamut. V klubu Bogotá zahrají kapely jako Vítrholc, Klec a další," upozornil Macháček.

Podrobnosti o přehlídce a jejích jednotlivých autorech najdete na www.protimluv.net.

autor: tif
Spustit audio