V Ostravě začínají Evropské dny handicapu

5. říjen 2009

Ostrava bude hostit už 17. ročník Evropských dnů handicapu. Ode dneška do pátku se na různých akcích budou setkávat lidé s postižením i ti, kteří o ně pečují. Letošní Evropské dny handicapu se zaměří na lidi s poruchou autistického spektra.

Semináře, workshopy, ale i zábava. Tradiční program Evropských dnů handicapu. "Chceme ukázat, že vlastně si umí ušít věci, umí předvést módu, takže bude i módní přehlídka. Budeme mít vlasové show a dále taneční vystoupení ze ZŠ Přemysla Pittra a hudební vystoupení našeho Trigonbandu," říká ředitelka Asociace Trigon a hlavní organizátorka dnů Olga Rosenbergerová.

Ostravané se letos společně s partnery z Itálie a Francie chtějí zaměřit na zkušenosti s integrací dětí s poruchou autistického spektra. Česko si podle ředitelky ZŠ kapitána Vajdy v Ostravě Evy Srokové nestojí špatně.

"Od devadesátých let jsme se opravdu dokázali naučit spoustu věcí a převzít metody anebo si vypracovat vlastní praxi. Samozřejmě, co řešíme neustále a za pochodu, je integrace, protože těch dětí přibývá, což je včasnou diagnostikou," dodává Sroková.

Například ostravská Střední škola Zdeňka Matějíčka má tři autistické děti. Jedno z nich podle ředitele Radovana Maresze odmaturovalo. Za pomoci osobního a pedagogického asistenta.

"Má individuální přístup ze strany pedagogů, to znamená - množí se mu materiály, prodlužují se mu časy při písemném nebo ústním zkoušení, aby měl více prostoru na přípravu, a aby se mohl soustředit," vysvětlil Maresz.

Evropské dny handicapu odstartují dnes a potrvají celý týden. Udílet se bude i Křišťálový kamínek - ocenění pro samotné postižené, kteří jsou příkladem pro ostatní i pro lidi, kteří jim pomáhají.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu