V ostravské zoo můžete vidět hned tři letošní mláďata velbloudů

5. duben 2019

Ve výběhu velbloudů dvouhrbých v ostravské zoologické zahradě jsou k vidění hned tři letošní mláďata. Dva samečci a jedna samička přišli na svět postupně v posledních několika týdnech.

„Samečky porodily zkušené samice a vše proběhlo bez komplikací. Matka samice rodila poprvé. Přestože se při porodu objevily komplikace s polohou mláděte a byla nutná pomoc ze strany chovatelů, samice to nakonec zvládla a o svého prvního potomka se také příkladně stará,“ řekla ve čtvrtek novinářům mluvčí zoo Šárka Nováková.

Mláďata velbloudů dvouhrbých mívají po porodu mezi 40 a 50 kg. „První letošní sameček byl ale statnější a vážil dokonce 55 kilogramů,“ poznamenala mluvčí. Ostravská skupina velbloudů dvouhrbých čítá aktuálně osm dospělých jedinců – jeden samec a sedm samic. Ve výběhu s nimi pobývá i stádo ovcí mongolských.

Velbloud dvouhrbý

Velbloudi dvouhrbí jsou velmi odolná zvířata a díky velmi kvalitní a husté srsti zvládnou i velmi nízké teploty. Jakmile se začne oteplovat, zimní srst začínají ztrácet – doslova z nich odpadává ve velkých kusech. „Jeden by si mohl myslet, že zvířata trpí nějakou chorobou. Ale není tomu tak, je to zcela přirozený jev,“ ujistila Nováková.

Zoo Ostrava chová velbloudy dvouhrbé již od roku 1971 a za tuto dobu se zde narodilo 80 mláďat.

Velbloud dvouhrbý (Camelus ferus f. bactrianus)

Toto houževnaté zvíře obývá nehostinné náhorní stepi a polopouště střední Asie ve výškách nad 1500 m n. m., kde se teploty v létě blíží +50 °C a v zimě klesají pod -40 °C. Snese i teplotní výkyvy během dne. Kvalitní srst působí jako izolátor – ve dne zabraňuje přehřívání a v noci podchlazení. To omezuje energetické ztráty a úbytek vody (např. potit se velbloud začne, když jeho teplota dosáhne 40,7 °C). Díky fyziologickým adaptacím vydrží bez vody i bez potravy několik týdnů (živiny a vodu čerpá přeměnou tukových zásob v hrbech). Když se pak velbloud dostane k vodnímu zdroji, může najednou vypít až 100 litrů. V období říje samec silně slintá, skřípe zuby a pomocí ocasu si na stehna a záda rozstřikuje moč. Divoký velbloud dvouhrbý je na pokraji vyhubení (méně než 1000 zvířat žije v poušti Gobi na pomezí Číny a Mongolska). Zvířata chovaná v zoo jsou zpravidla zdomácnělé formy.

 

Zdroj: Zoo Ostrava

autor: tif
Spustit audio

Související