Ostravská zoo se může pochlubit dalším přírůstkem, mládětem damana stromového

15. únor 2019

V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava se narodilo už deset živých mláďat damana stromového. Doposud ale všechna v chovatelském zázemí mimo zraky návštěvníků. Koncem ledna přišlo na svět mládě nově sestaveného páru i v expoziční části zoo – v Noční Tanganice.

„Mládě se narodilo 29. ledna mladé samici, která si jako prvorodička vede velmi dobře a o své mládě příkladně pečuje, jak dokumentuje video. Chovatelé zvířata nechávají v klidu, damaní rodinu nijak neruší, provádějí zde jen nejnutnější úkony, jako je podávání potravy, rychlý úklid a je-li vhodná chvíle, pořídí krátký videozáznam. Proto zatím neznáme ani pohlaví mláděte,“ řekla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Ostravská zoo je momentálně jedinou zahradou na světě, která damany stromové chová a také rozmnožuje. S chovem tohoto drobného příbuzného slonů začala v roce 2009. Zpočátku byli damani stromoví chováni pouze v chovatelském zázemí, kde se několikrát úspěšně rozmnožili. Celkem zde přišlo na svět jedenáct mláďat, k tomu se jedno narodilo mrtvé.

„V roce 2016, kdy byla v zoo otevřena expozice s převráceným světelným režimem Noční Tanganika, mohli poprvé tohoto tajemného nočního afrického savce pozorovat i návštěvníci. Před rokem se zde podařilo sestavit harmonizující pár z damanů narozených v ostravském zázemí. A nyní mají lidé konečně možnost poprvé pozorovat i mládě,“ dodává mluvčí.

Po vstupu do noční expozice doporučuje lidem nechat chvilku uvyknout oči na tmu, poté je možné docela dobře zvířata rozeznat. Mládě damana je relativně velké a už se často zdržuje i dál od své matky. Občas posedává na jedné z budek, kde jej trpěliví návštěvníci mohou zahlédnout.

„V posledních měsících se udály ještě další dva porody, oba v zázemí. Sestra mladé samičky porodila na konci listopadu loňského roku, ale její první mládě přišlo na svět mrtvé. Bohužel několik dní poté uhynula i rodička zřejmě v souvislosti s neúspěšným porodem. Minulý týden pak porodila zkušená samice a matka obou samiček další dvojčata, která se zatím zdají být v pořádku,“ upřesňuje Nováková.

Ostravská zoo aktuálně chová osm damanů stromových – tři samce, dvě samice a tři mláďata neurčeného pohlaví. Jde o jediné damany stromové v institucích EAZA i WAZA.

autor: tif
Spustit audio

Související