V ostravské zoo se narodilo první mládě vzácné divoké lamy vikuni

20. březen 2024 10:36

V ostravské zoologické zahradě se narodilo první mládě vikuni, vzácné divoké lamy. Jejich chovu se zahrada začala věnovat před rokem a půl, když nejprve na podzim 2022 získala dvě mladé samice a počátkem loňského roku k nim přibyl i samec. Novináře o tom informovala mluvčí zoo Šárka Nováková.

„Divoké lamy v zoo nahradily jejich domácí příbuzné – alpaky. Nyní se zoo dočkala historicky prvního mláděte tohoto vzácného zástupce jihoamerické fauny. Mládě přišlo na svět v sobotu a samice rodila během dne přímo ve výběhu, takže kolemjdoucí návštěvníci mohli přihlížet příchodu malé vikuni na svět,“ uvedla mluvčí.

Dodala, že mláďata kopytníků se rodí značně vyspělá a krátce po porodu vstávají, aby se napila a následovala matku. „I malá vikuňa po hodině začala pobíhat po výběhu a také sát mateřské mléko. Že mládě opravdu saje výživnou tekutinu, poznali chovatelé podle mávání ocásku, jímž tuto činnost mláďata doprovázejí,“ řekla Nováková. Porod u prvorodičky byl bezproblémový.

Vikuně v Zoo Ostrava

„U druhé samice se porod zatím neočekává, jelikož teprve před nedávnem pozorovali chovatelé páření. Další mládě by tak mohlo přijít na svět nejdříve za 11 měsíců, což je doba březosti vikuní,“ uvedla mluvčí.

Čtěte také

Vikuňa v přírodě obývá svahy And v Peru, Chile, Bolívii a Argentině ve výšce 3700 až 4800 metrů nad mořem. Životu ve vysokohorských podmínkách je podle Novákové dobře přizpůsobena, protože na spodní straně prstů má mozoly, pomocí nichž se pohybuje na úzkých stezkách a skalních římsách, červené krvinky jsou schopny v řídké horské atmosféře vázat více kyslíku a před chladem je chráněna velmi hustou srstí.

Divoká lama spásá horské byliny, traviny a některé sukulenty. Vikuně žijí v rodinných skupinách tvořených samcem a pěti až deseti samicemi s mláďaty. Kvůli nadměrnému lovu pro srst a maso v minulosti prudce poklesla populace tohoto zvířete, které se zařadilo mezi ohrožené druhy. Do první poloviny 90. let minulého století byla na Červeném seznamu ohrožených druhů řazena v kategorii zranitelný. Díky ochranářským aktivitám a zákazu mezinárodního obchodu se podařilo rapidní úbytek zastavit. Dnes se početnost populace odhaduje na 350.000 dospělých jedinců.

„Díky tomuto pozitivnímu vývoji byla v roce 2021 zařazena na takzvaný Zelený seznam, který prezentuje úspěšné obnovování populací ohrožených druhů pomocí ochranářských opatření a představuje jakousi protiváhu Červeného seznamu,“ doplnila Nováková.

Vikuňa, samice s mládětem
zdroj: ČTK
Spustit audio

Související