V ostravské zoo uhynula nosorožčí babička

12. březen 2008
Zprávy , Zprávy

V ostravské zoo uhynula osmatřicetiletá samice nosorožce tuponosého Dinah. Byla jedním z nejstarších nosorožců chovaných v zoologických zahradách na celém světě. Ve volné přírodě se nosorožci dožívají zpravidla výrazně kratšího věku.

Nosorožčí babička uhynula v pátek. Příčinou smrti byla s největší pravděpodobností rakovina. "Projevy nemoci zcela odpovídaly projevům zaznamenaným u starých nosorožců v jiných zoologických zahradách, tedy váhový úbytek v kombinaci s krvavými výtoky. Naše snaha o léčbu takto starého zvířete již neměla a ani nemohla mít žádnou reálnou šanci na úspěch," řekl mluvčí zoo Stanislav Derlich.

Nosorožec tuponosý

Dinah se narodila v roce 1970 v rezervaci Umfolozi v Jihoafrické republice. Do ostravské zoologické zahrady se dostala přes zoo ve Dvoře Královém nad Labem spolu se samce Natalem v roce 1974, kterého návštěvníci mohou v pavilonu nosorožců nadále pozorovat. Je však jen o rok mladší než uhynulá samice a tedy také již ve stařeckém věku.

Dinah patřila k "silným ročníkům". V sedmdesátých letech se totiž do ostravské zoo dostalo několik velkých savců a jejich čas se právě v těchto letech chýlí ke konci. "Ze staříků z let sedmdesátých stále ještě žijí například samec hrocha Honza nebo už zmíněný samec nosorožce Natal," dodal Derlich.

Pavilon nosorožců byl postaven na počátku 60. let minulého století a dnes už neodpovídá požadavkům na chov těchto zvířat. Je proto vyloučeno, že by ostravské zoo získala novou samici. To by se mohlo stát jen za předpokladu, že by v areálu zahrady za desítky milionů korun vznikl nový chovatelský komplex.

"Obnovení chovu nosorožců je vzhledem k mnoha jiným akutním prioritám nereálné. Proto v případě úhynu stařičkého samce čeká starý nevyhovující pavilon demolice. Na jeho místě bychom pak rádi vybudovali prostorný výběh pro hrochy obojživelné s tolik chybějícím venkovním bazénem," uzavřel mluvčí zahrady.

autor: tif
Spustit audio