V Petrovicích se voda vylila z břehů, místy padají stromy

16. květen 2010
Zprávy , Zprávy

V Moravskoslezském kraji vytrvale prší a růst hladin vodních toků nabírá tempo. Na třech místech už voda dosáhla třetího stupně povodňové stupně, čili stavu ohrožení. Je to na Petrůvce na hranici s Polskem, na Stonávce v Hradišti a čerstvě na Lučině v Bludovicích.

V Petrovicích u Karviné se už voda vylila z koryta jinak neškodné řeky Petrůvky a zaplavila sklepy i zahrady několika domů. Místní obyvatelé, kteří záplavy už několikrát zažili, hladinu sledují s obavou. Mají strach. Stále totiž vydatně prší a voda stoupá.

Na dalších čtyřech místech povodí Odry jsou druhé povodňové stupně a na asi čtrnácti dalších místech pak první stupně.

„Trvale prší a oblačnost se nehýbe, takže ta situace bude pokračovat ve stejném režimu pravděpodobně až do zítřka nebo do úterního rána,“ upozorňuje mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček.

Rostoucí hladiny vodních toků opět zaměstnají i úřady, k jednání se dnes sejdou jak členové ostravské povodňové komise, tak komise krajská.

„Povodňová komise města Ostravy by se měla na Centru tísňového volání sejít v 18:00 a v prostorách krizového štábu kraje by se o půl desáté večer měla sejít povodňová komise Moravskoslezského kraje. Potom uvidíme, jaké budou další kroky a opatření,“ potvrzuje mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Faster.

Vzedmuté hladiny už začaly komplikovat také dopravu. Řeka Lučina zaplavila Rudnou ulici mezi Havířovem a Ostravou, která tak musela být uzavřena.

Na jiných místech pak místní komunikace uzavřely popadané stromy. Dočasně neprůjezdná je tak silnice na výjezdu z Fulneku ve směru na Lukavec, dále na Opavsku mezi Kozmicemi a Darkovičkami a na Novojičínsku v Bílovci.

autoři: tif , Petr Havránek
Spustit audio