V řekách v Povodí Odry je málo vody, sucho trápí i zemědělce

5. květen 2020 05:46

V řekách v Moravskoslezském kraji je málo vody. I když o víkendu zaznamenali vodohospodáři vyšší srážky, voda v tocích je stále jen na 15 až 55 procentech dlouhodobých měsíčních průtokových průměrů.

Nejhorší je situace v povodí Olše a na menších tocích na Opavsku. V přehradách je vody dost, málo je ale podzemní vody. Tam kde jsou lidé na ní závislí a nejsou napojení na vodovody, mohou mít podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové problémy.

„S ohledem právě na silně podprůměrné sněhové úhrny letošní zimy a velmi malé dešťové srážky lze očekávat problémy zejména na Hlučínsku a Opavsku a ojediněle i v jiných okrajových lokalitách Povodí Odry,“ upřesnila mluvčí.

Zemědělské sucho

Téměř 80 procent území Česka je zasaženo zemědělským suchem. Situaci mírně zlepšily deště, které republiku zasáhly v závěru minulého týdne, avšak pouze v povrchové vrstvě do 40 centimetrů.

Zemědělské sucho určuje relativní nasycení půdy na daném území, porovnává se aktuální stav s průměrem za roky 1961 až 2010. Tvůrci portálu InterSucho, kteří sucho systematicky zkoumají do minulosti, sledují současnost a modelují budoucnost, současný stav označili za nejhorší sucho na území republiky za posledních 500 let.

Zemědělcům chybí letos voda z tajícího sněhu, minimum srážek spadlo na velké části území i v březnu a v dubnu. Dvěma nejhoršími stupni zemědělského sucha trpí pětina území.

autoři: Silvie Mikulcová , tif | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související