V Těrlické přehradě se zvýšilo množství toxických sinic

11. červen 2010
Zprávy , Zprávy

První letošní případ zhoršené kvality vody v rekreační nádrží hlásí hygienici v Moravskoslezském kraji. Ze 24 sledovaných přehrad a jezer neobstála při rozborech Těrlická přehrada na Karvinsku. Na všech třech koupacích místech přehrady jsou ve vodě jedovaté sinice.

Stanovená množství podle hygieniků sice nepředstavují zdravotní riziko pro běžnou populaci, avšak nelze vyloučit vznik zdravotních problémů u některých vnímavých jedinců - to znamená malé děti, alergici, těhotné ženy.

„Proto doporučujeme těmto skupinám osob zkrácení doby pobytu ve vodě v této nádrži a po koupání se osprchovat pitnou vodou,” potvrdila Marie Fjedorová z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Kvalita vody v ostatních nádržích v kraji nepředstavuje pro rekreanty žádné riziko. V některých nádržích, zejména na Frýdecko-Místecku a na Karvinsku, však může být voda například zakalená, a to kvůli vydatným srážkám v minulých týdnech.

S pravidelnými odběry vzorků vody na vybraných vodních plochách a nádržích vhodných ke koupání začali krajští hygienici počátkem tohoto týdne. V rámci celé České republiky je takto sledováno zhruba 130 míst, v Moravskoslezském kraji je kvalita vody monitorována na 24 místech.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio