V Těšíně začal divadelní festival Bez hranic

3. červen 2009

V Českém Těšíně a Cieszyně začal mezinárodní divadelní festival Bez hranic. Jeho jubilejní 20. ročník letos představí soubory z Čech, Polska i Slovenska a potrvá do neděle 7. června. Kromě divadelních her nabídne návštěvníkům také výstavy a koncerty.

Hlavním tématem 20. ročníku festivalu je svoboda. Diváci mohou shlédnout několik her Václava Havla. "Je tady Odcházení v podání Slovenského národního divadla. Pro srovnání bude tatáž hra ale v polštině v Těšínském divadle v podání Těšínského divadla. Potom bude Audience, která se bude hrát v rodinném domě," upřesňuje spolupořadatelka Andrea Folterová.

Na festivalu se poprvé uskuteční benefiční představení. "Půjde o koncert souboru Boni Pueri, který se uskuteční v pátek. Veškerý výtěžek půjde na práci s dětmi a mládeží v Českém Těšíně," dodává Folterová.

Letošní novinkou je projekt OFF - alternativní scéna. Proběhne v ulicích města. "OFF se skládá z více disciplín. Nejen z divadla, ale i z elektronické hudby, výtvarných děl studentů, filmu i performance. Myslím, že velkým zážitkem bude Benátský karneval. Smyslem projektu je dotknout se lidí, kteří do divadla nepřijdou, protože se bojí, stydí, či nemají peníze," vysvětluje režisér a realizátor Bogdan Slupczinski.

autor: Jana Hovjacká
Spustit audio