V Trnávce mají netradiční způsob podpory porodnosti

27. květen 2009
Zprávy , Zprávy

Netradiční způsob podpory porodnosti funguje v malé obci Trnávka na Novojičínsku. Zastupitelé tam opět schválili příspěvek 3000 korun za každé letos narozené dítě v obci. Podmínkou vyplacení této částky rodičům je jejich trvalý pobyt na území obce.

Jak vznikl tento unikátní nápad, vysvětluje starostka Trnávky Božena Londinová: "Vzniklo to asi před sedmi lety, kdy se zastupitelstvo rozhodlo podpořit i rodiny s dětmi formou poskytnutí finančního daru. Já myslím, že jsou rádi, protože podpora mladých rodin není ze všech stran."

Maminky v obci jsou vesměs s tímto nápadem nadšené, berou ho ale spíše jako podporu a dar obce než motivaci k založení rodiny. "Každá koruna se počítá, takže určitě je to dobrý nápad, ale nemá to vliv na rozhodnutí, zda si dítě pořídit," řekla nám jedna z maminek.

Letošní změnu představuje vyplácení příspěvků najednou, nikoliv individuálně jako v minulosti. "Předává se u slavnostního vítání občánků v prosinci, předtím to bylo spojené s návštěvou rodiny, kde se finanční dar předal," dodává starostka.

Kromě podpory porodnosti Trnávka přispívá také svým seniorům. Těm platí například některé zájezdy.

autor: Petr Havránek
Spustit audio