V zámeckém parku v Sedlnicích už vykvetly první sněženky

22. únor 2022 14:18

V Sedlnicích na Novojičínsku začaly kvést sněženky. Letos je to o několik týdnů dřív, než je obvyklé. Tamní lidé si to vysvětlují slunečným počasím v minulém týdnu. Obec je sněženkami proslulá, nachází se v ní celkem sedm lokalit, kde jsou v sezoně doslova bílé koberce.

„Z toho velkého parku, který je za sedlnickým zámkem, to je tak třetina, co vyrazila ven. Současné chladné a proměnlivé počasí jim moc nevyhovuje, ale tam, kde přes den svítí dost sluníčka, tak tam se jim už daří,“ říká Josef Odstrčil, vedoucí sedlnického informačního centra.

Sněženky v zámeckém parku v Sedlnicích na Novojičínsku

Sedlnice jsou bílými sněženkovými koberci proslulé. „Pokud je návštěvníci budou chtít vidět, tak nejlepší je zajít si do informačního centra, kde dostanou takový průvodcovský leták. Těch velkých lokalit je v současné době sedm,“ dodává Odstrčil.

Samotná rostlina se řadí k cibulovitým trvalkám, které kvetou v závislosti na okolních podmínkách a počasí od února do dubna. Kvést vydrží dva týdny. Poté nad územím sedlnických sněženek převezme vládu medvědí česnek.

Sedlnické sněženky v zámeckém parku
Spustit audio

Související