Sněženkové plantáže v meandrujícím Poodří. Podívaná, která bere dech

25. březen 2015

V téhle krajině se rozhodně nudit nebudete a možná vám právě teď na jaře i krátký výlet sem do Poodří tak trochu zrychlí tep. To se může stát, až uvidíte sněhobílé plantáže, které pokrývají louky na březích meandrující řeky Odry. Jsou totiž jako pocukrované sněženkami.

Je to vlastně taková jedinečná atrakce, na kterou místní lidé i přespolní výletníci dychtivě čekají každý rok zjara. Louky u Proskovic v Chráněné krajinné oblasti Poodří totiž zdálky vypadají, jako by ani zima neodešla. Jsou pokryté doslova koberci sněženek.

„Jsou to takové předjarní slavnosti sněženek, které jsou tady celkem známé a vyhlášené. A lidé se na ty plochy velkých rozměrů chodí dívat,“ říká Radim Jarošek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. „V Poodří máme několik bílých vln. Především je to ta zimní, sněhová, potom jsou sněženky a potom v květnu přijdou česneky medvědí.“

Je nutno připomenout, že je to jen na podívání, protože sněženky jsou chráněné. Tahle chráněná kytka ale není jediným magnetem zdejší krajiny. Výletníky sem táhne i samotná řeka, která kličkuje terénem v mohutných meandrech.

„Odra je nížinný tok. Nejsme zde nikde v kopcovitém terénu a tak i její proudění je pozvolnější. Typickým projevem jsou meandry, kdy se ta řeka postupně zakusuje do břehů – nanáší na jednom a ubírá z druhého,“ popisuje Jarošek.

Odra u soutoku s Ondřejnicí
Spustit audio

Související