Kozmické ptačí louky. Oblast, kde má hlavní slovo voda

8. září 2014

U Kozmic na Hlučínsku najdete oblast, kde má voda hlavní slovo. Území bývalo vždy podmáčené a zemědělci se tu tak trochu prali s přírodou. Teď dostaly mokřady staronovou tvář a taky nové jméno. Kozmické ptačí louky.

Tenhle domov je pořádně promočený, a právě to se jeho obyvatelům velice líbí. Obnovené mokřady u Kozmic na Hlučínsku ožívají s novými nájemníky. Rezervace se zamlouvá hmyzu, žábám a především ptactvu.

Území původně protkané jezery a tůněmi člověk během desítek let cíleným hospodařením přeměnil. Teď díky podnikatelské iniciativě získalo původní tvář.

„Je to necelých 23 hektarů, vodní plocha zabírá asi tři hektary. Jsou tady ohrožení živočichové, jako je kuňka obecná, blatnice skvrnitá nebo rosnička zelená,“ popisuje Kamil Lisal.

Doufá, že oblast získá i výchovnou funkci pro veřejnost a pro ty, kteří se o přírodu opravdu zajímají.

Podnikatelé i ochránci přírody

Kamil Lisal a Michal Čižmár – opavští podnikatelé a ochránci přírody v jedné osobě. Naši průvodci nám ukazují lokalitu, jejíž přeměna spolykala nemálo energie, času a peněz. Je to taková infúze do žíly zkoušené přírody. V obnovených mokřadech se pak má dařit nejen obojživelníkům a hmyzu, ale hlavně ptákům.

Čtěte také

„Je to skutečně určeno především pro ptáky. Ale nejen pro ně, protože samozřejmě příroda to je celý komplex, kde všechno na sebe navazuje. Ovšem ptáci jsou tím deštníkem chráněným, který tady chceme v první řadě,“ vysvětluje Lisal.

Dařit se tu bude třeba bahňákům, kteří si svůj životní prostor dnes hledají velmi těžko.

„Naše plány jsou zpřístupnit tento prostor takovým způsobem, aby nebyl narušen klid vodních ptáků. V brzké době tady chceme vybudovat pozorovatelnu, u vchodu do areálu. Tam se budou moci zájemci podívat na celý areál,“ říká Michal Čižmár.

Kuňka obecná, jeden z našich nejohroženějších obojživelníků

Mokřady u Kozmic dostávají svou původní podobu a funkci. Tou je hlavně zadržování vody v krajině. „Protože pokud se týká zemědělského využívání, tak je to docela sporná oblast. Není tady velice úrodná půda, dosahovat tady nějakých špičkových zemědělských výnosů nelze. Takže si myslíme, že je lepší to vrátit přírodě, než to tak dělat napolovic,“ dodává Lisal.

Spustit audio

Související