V Zoo Ostrava se narodilo další vzácné mládě

5. září 2011
Zprávy , Zprávy

Ostravská zoologická zahrada se může pochlubit dalším vzácným přírůstkem. Jde o samičku pardála obláčkového, která přišla na svět 23. července. Je to v historii zoo vůbec první mládě této ve volné přírodě ohrožené kočkovité šelmy.

Stejně jako v případě tygrů i pardálí máma Yala zůstala se svým potomkem první týdny v bezpečí brlohu ukryta před zraky návštěvníků zoo. Na rozdíl od tygrů však s mláďaty u pardálů zůstává i samec, který zde plní společenskou roli.

„Yala je mladá a zatím nezkušená samice, proto jsme si vůbec nebyli jisti, zda se o své prvorozené mládě bude umět postarat. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi vzácný a ve volné přírodě ohrožený druh, je při odchovu mláďat vyloučený jakýkoli nepřirozený zásah ze strany člověka,“ řekla mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Pracovníci zahrady proto do porodní boudy nainstalovali kameru, pomocí které mohou pardálí rodinku nepřetržitě monitorovat. Teprve v těchto dnech ale mohli provést první fyzickou kontrolu mláděte, kdy bylo i zjištěno pohlaví.

„I když zatím odchov probíhá dobře, není ještě zdaleka vyhráno. Teprve až mladá samička odroste, bude převezena do jiné zoo a tam se sama úspěšně v rámci záchranného programu zapojí do další reprodukce, budeme považovat tento odchov za úspěšně dovršený,“ podotkla Kalousková.

Sledovat pardály, i když nepřímo, mohou nyní i návštěvníci zoo. Na monitoru, který je umístěn v pavilonu indických zvířat.

Pardál obláčkový je nejmenším zástupcem podčeledi velkých koček, který obývá lesy jižní a jihovýchodní Asie. Na celém území jeho výskytu však dochází k nejrychlejšímu odlesňování na Zemi. Kromě ztráty přirozeného prostředí ohrožuje tuto šelmu nelegální lov a obchod s její kožešinou a kostmi.

autor: tif
Spustit audio