Vápenné pece ve Vendryni čeká oprava za víc než milion korun

11. duben 2019

Obci Vendryně na Třinecku se podařilo získat více než milionovou evropskou dotaci na opravu tamních vápenných pecí. Technická památka je zhruba 200 let stará a připomíná historii těžkého průmyslu v regionu.

S rekonstrukcí chce obec začít v příštím roce. Pece se poté stanou součástí nové naučné stezky, která spojí čtyři příhraniční obce včetně dvou polských, upřesnil starosta Raimund Sikora (SNK Vendryně).

„Trasa propojí čtyři expozice a v rámci nových vzájemně se doplňujících expozic se turisté seznámí s historií průmyslu na Těšínském Slezsku. Trasa bude mít kolem 45 kilometrů,“ doplnil starosta.

Wopienky, jak místní vápenným pecím říkají, sloužily k pálení vápna z vápence, který se těžil ve zdejších lomech a sehrál důležitou roli v rozvoji místního průmyslu. Obec Vendryně leží přímo u česko-polské hranice a většina lidí tady hovoří hravě oběma jazyky a nejčastěji místním nářečím.

Obě pece fungovaly na stejném principu – dole byl rošt a nahoře se do pece sypal vápenný kámen. Ten spolu s uhlím a dřevem postupně prohoříval a chemickou reakcí vznikalo pálené vápno.

autor: iha
Spustit audio

Související