Ve fakultní nemocnici začala velká oprava onkologie

10. únor 2009
Zprávy , Zprávy

V ostravské fakultní nemocnici začala generální rekonstrukce onkologické kliniky. Stavba za 314 miliónů korun potrvá přibližně rok a půl. Výsledkem bude moderní pracoviště rozšířené o kybernetický ozařovací přístroj, první v České republice.

Rekonstrukce zásadně změní lůžkovou část i ambulance onkologické kliniky. "Chceme, aby pokoje nebyly pro větší počet pacientů, ale naopak pro menší se samostatným sociálním zařízením. Má vzniknout nové hematologické oddělení, budou změněny provozy a systém ambulancí. V objektu nezůstane kámen na kameni," upřesňuje ředitel nemocnice Svatopluk Němeček.

Lůžková kapacita kliniky bude 66 míst. Současně vznikne i posluchárna a výukové prostory. Přibližně do roka budou lékaři onkologické kliniky léčit pacienty unikátním ozařovacím přístrojem za 200 milionů korun. Takzvaný kybernetický nůž bude první svého druhu v zemích střední a východní Evropy. Výrazně rozšíří možnosti léčby.

"Je to ozařovací přístroj, který má preciznost gama nože. To znamená, že je to totéž co gama nůž ve smyslu preciznosti, ale umí to, co gama nůž umí v hlavě, tak umí po celém těle. Gama nůž ozařuje mozek, tak je schopen ozářit páteř, prostatu, plíce. Nádory, které se hýbou, je schopen hlídat v reálném čase a ozařovat, tak jak se hýbou," říká přednosta kliniky David Feltl.

V onkologické klinice v Ostravě léčí ročně asi 4500 pacientů s nádory. Každý rok se přitom kartotéka rozšíří o přibližně 1400 lidí.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio