Ve Frýdku-Místku vznikl nový azylový dům pro matky s dětmi

24. říjen 2011

V Moravskoslezském kraji je celkem 22 zařízení, ve kterých mohou najít útočiště rodiny s dětmi. Z toho 13 je azylových domů určených speciálně pro matky s dětmi v nouzi. Teď k nim přibyl nový azylový dům Sára ve Frýdku-Místku. Vznikl v budově bývalého dětského domova, která prošla rekonstrukcí za 22 milionů korun. Jedná se o jediné zařízení tohoto typu ve městě.

Osm pokojů pro maminky s dětmi nového azylového domu je plně obsazených. Do jednoho z nich se nastěhovala paní Barbora s patnáctiletou dcerou. „Měla jsem dost velké problémy s přítelem, přišli jsme o byt a tím pádem jsem se s dcerou ocitla na ulici,“ popisuje paní Barbora.

V novém zařízení našlo útočiště i deset osamělých žen. V dvoulůžkovém pokoji s malou kuchyňkou v části pro ženy bydlí čtyřiašedesátiletá paní Libuše. „Já jsem na sociálních dávkách a jsem nemocná,“ vysvětluje.

Ženy a matky s dětmi se dostávají na ulici nejčastěji kvůli vážným neshodám s partnery nebo kvůli rozpadům rodiny. O střechu nad hlavou přicházejí také kvůli ztrátě zaměstnání nebo dluhům. Pobyt v azylovém domě pro ně představuje přestupnou stanici.

„Je to služba, ve které můžou stabilizovat tu svou situaci, pořešit zdravotní stránku, začít si hledat práci. Mít zázemí, ze kterého mohou vycházet,“ upřesňuje vedoucí frýdecko-místeckého domu Sára Veronika Raszková.

Azylových domů v kraji je nedostatek, říká ředitel ostravské charity Martin Pražák. Zejména v Ostravě podle něj chybí domy pro ženy a matky s dětmi. „To jsou dvě takové nedostatkové služby. Obávám se, že rodin i žen bude přibývat,“ míní Pražák.

Naopak oblastní ředitel Armády spásy Jan František Krupa si myslí, že azylových domů je v kraji dost. Co ale chybí, jsou takzvaná návazná bydlení.

„Lidé končící v azylových domech potřebují někde bydlet jakoby v upraveném režimu, podnájem je pro ně nedosažitelný. Nějaké sociální bydlení je něco, co bychom měli určitě promýšlet v rámci kraje,“ poznamenal Krupa.

Nový azylový dům ve Frýdku-Místku už krátce po otevření praská ve švech. Na ulici přesto čekají další ženy na to, až se v něm uvolní místo. Zatím budou moct využívat alespoň noclehárnu, kterou plánují ve frýdecko-místeckém domě Sára otevřít ještě tento rok.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu