Ve Fulneku podepisují petici proti zrušení místní železnice

7. září 2010
Zprávy , Zprávy

Lidé ve Fulneku v těchto dnech podepisují petici proti zrušení železniční trati do Suchdola nad Odrou. Kvůli nízké výtěžnosti ministerstvo dopravy zvažuje, že toto dopravní spojení zruší, podobně jako čtyřicítku dalších v celé republice.

Trať mezi Fulnekem a Suchdolem nad Odrou podobně jako třeba železnice mezi Novým Jičínem a Suchdolem a přibližně čtyři desítky dalších v Česku patří mezi dopravní spojení s ročním výnosem do jednoho milionu korun. Ministerstvo dopravy se v rámci úspor chystá zbavit prodělečných úseků.

Hrozba likvidace fulnecké trati se nelíbí radnici ani obyvatelům. Někteří proto podepisují petici. Obavy zrušení potvrzuje i fulnecký místostarosta Jaroslav Štekbauer. Petici iniciovala právě radnice.

„Tato trať, která je tady možná už 130 nebo 140 let, má své opodstatnění, že lidé jezdí za prací do Suchdolu a dále do Jičína, a také přes víkend, kdy je autobusová doprava nedostatečná,“ upozorňuje místostarosta.

Materiál pro ministerstvo dopravy s návrhy na zrušení nevýnosných tratí zpracovala Správa železniční dopravní cesty. Je to ale jen návrh, upozorňuje mluvčí Pavel Halla.

„V současné době vypracovaný seznam pro potřeby ministerstva dopravy není ničím definitivním. Jedná se o pracovní seznam tratí, kde je ziskovost v posledním roce skutečně nízká. Ale bude to na dalších kolech jednání a diskuzích,“ dodává mluvčí.

Fulneckou petici radnice doručí jak na ministerstvo dopravy, tak náměstkovi moravskoslezského hejtmana pro dopravu.

autor: Petr Havránek
Spustit audio