Ve Štramberku představili studii rekonstrukce areálu u Trúby

3. květen 2010
Zprávy , Zprávy

Ve Štramberku představila radnice společně s architekty obyvatelům i široké veřejnosti představili studii rekonstrukce Jaroňkovy útulny a horního nádvoří u štramberské Trúby. Návrh do architektonické soutěže se měl vejít do deseti milionů korun, cena reálného projektu by ale byla zřejmě vyšší.

Studie nese název Hrad Štramberk a získala třetí místo v architektonické soutěži O cenu Petra Parléře. Autoři jsou kopřivničtí architekti Kamil Mrva a Martin Rosa. Studie vznikla v ateliéru kvůli soutěži, prozatím bez konzultace se zastupiteli či památkáři, jako první krok k záchraně historické budovy Jaroňkovy útulny. Tedy budovy, která na horním nádvoří stojí vedle legendární Trúby.

„Zachováváme to nejdůležitější, to znamená objekt Jaroňkovy útulny a samotné štramberské Trúby a vkládáme tam výsledný prostor, který se nachází přímo kolem věže pod proskleným zastřešením,“ upřesňuje architekt Martin Rosa, jak by nádvoří po rekonstrukci vypadalo.

Součástí opravy útulny by byla i nová vyhlídková plošina přímo z hradeb a perličkou pak toalety vybudované z vnějšku opevnění inspirované středověkými prévety.

Samotné realizaci předchází ještě poměrně dlouhá cesta. Náznak řešení přednesl štramberský místostarosta Pavel Podolský. „Je třeba vytvořit zodpovědný tým lidí, kteří budou spolupracovat s projektantem, s památkáři a budou hledat zdroje financování. Jaroňkova útulna by se třeba opravila z peněz ministerstva kultury a zbytek, ten areál by se mohl dořešit například z dotačních programů,“ řekl místostarosta.

Současným nájemcem hradního areálu i rozhledny je Valašské království. Jednatel Tomáš Harabiš si myslí, že rekonstrukce Jaroňkovy útulny by se měla uskutečnit co nejdříve.

„Útulna je na základě studie opravdu ve velmi špatném stavu a já jí nedávám víc než tři roky. Myslím, že se podařilo nastartovat nějakou diskuzi, stává se to vyšší prioritou. Věřím, že po volbách se k tomu zastupitelstvo vyjádří pozitivně,“ míní Harabiš.

autor: Petr Havránek
Spustit audio