Ve volebních komisích usednou i senioři a studenti. Zájem o tuto práci ale klesá

19. říjen 2017
Zprávy , Zprávy

Radnice v Moravskoslezském kraji finišují s přípravou voleb. Úředníci oprašují urny i vlajky a chystají volební místnosti. Ty se stanou v pátek a sobotu druhým domovem tisícovek komisařů. Třeba v Karviné jich bude téměř šest stovek. Jsou mezi nimi úplní nováčci i zkušení mazáci.

Penzistka Eva je ve volebních komisích od svých 18 let a má tak možnost srovnání. Vzpomíná na dnes už těžko představitelnou éru bez počítačů.

„To byla doba, kdy jsme to všechno počítali ručně, na papíry sepisovali, dělaly se čárečky. Jeden to v noci musel hlídat, tak jsme tam seděli i spali v té volební místnosti. Začátky byly hrozné, ale dnes je to jednodušší,“ vzpomíná paní Eva.

Důchodkyně Anna je taky zkušenou volební matadorkou. Ve volební komisi v Karviné seděla šestkrát, a za tu dobu už se smířila s tím, že ne vždy je to zrovna dynamické a někdy je třeba voliče spíše vyhlížet.

„K nám chodí dost málo. Někdy jeden, někdy dva. Občas je to rozptýlení, když přijde rodinka s dětmi. Nemůžu si stěžovat,“ dodává paní Anna.

Zato Alice jde letos do volební komise poprvé. Usměvavá žena z volební premiéry ani ze sčítání hlasů obavy nemá. „Jsem naučená počítat. Dělám účetnictví, tak myslím, že to zvládnu,“ směje se.

Renáta Šmídová z magistrátu říká, že zájem o práci v komisi mezi lidmi moc velký není. „Protože odměna je, co pamatuji, pořád ve stejné výši, to znamená 1300 korun. Už to není asi tak lukrativní a zájem postupně klesá,“ všímá si Šmídová.

V celé zemi je téměř 15 tisíc okrskových komisí. Volební místnosti se otevřou v pátek přesně ve 14 hodin.

autor: ada
Spustit audio