Ve zdevastovaném Jeseníku nad Odrou pomáhají vojáci

26. červen 2009

Na pomoc občanům do jedné z povodní nejpostiženějších obcí Jeseníku nad Odrou dnes přijely dvě stovky vojáků. Na silnicích, mostech, ulicích a pozemcích panoval čilý úklidový ruch. Statik dnes prověřoval několik budov, aby se evakuovaní obyvatelé mohli co nejdříve vrátit do svých domovů.

Občanům Jeseníku ode dneška pomáhají s úklidem následků katastrofy profesionální vojáci. "Naším cílem je odstraňování překážek z cest a chodníků a jejich úklid, dále kolem budov a domů, tak jak potřebují místní občané. Mám tady 200 lidí ze 71. mechanizovaného praporu z Hranic a vojenská vozidla," upřesňuje jejich velitel Martin Petr.

S pomocí profesionálů tedy dnes občané pokračovali v likvidaci bláta a trosek ze svých domovů. Někteří už jsou z práce nesmírně unavení. "Vypadá to tak na desetidenní akci. Pozveme si rodinku a budeme uklízet," říká jeden z místních. "Nejhorší je, že někteří své domácnosti nemají pojištěné," dodává.

Jesenické občany dnes také místní rozhlas svolal na obecní úřad, aby si vyzvedli formuláře na prvotní jednorázovou finanční pomoc v nouzi. Do formulářů měli mimo jiné vyplnit, co se jim přesně stalo.

Několik poškozených domů čeká demolice
Povodeň v Jeseníku nad Odrou poškodila více než 110 domů. Statik dnes posoudil dalších zhruba 20 budov. Čtyři domky se musejí zbourat. "Prozatím máme zkontrolováno pět domů, z toho čtyři půjdou k zemi celé, jeden čeká částečná demolice. Statici pokračují ve své práci, částečné demolice tady ještě budou," potvrzuje starosta obce Tomáš Machíček.

Do obce už teče pitná voda a také elektrické vedení je provizorně opraveno. Čekat se ale bude na zprovoznění plynového vedení, které se bude rekonstruovat nejpozději ze všech postižených obcí na Novojičínsku.


Jak pomoci Novému Jičínu a okolním obcím

Nabídky na materiální pomoc i dobrovolnickou práci volejte prosím na kontaktní linku pomoci 556 768 396 (v pracovní dny do 16.00 hodin, o víkendu od 8.00 do 12.00 hodin) nebo zasílejte na e-mail aseibertova@novyjicin-town.czMateriální pomoc můžete přivézt i na kontaktní místa přímo v postižených oblastech: Bludovice - objekt bývalého Fojtství, Žilina - budova mateřské školy, Beskydská ulice - v současnosti je nejvíce potřebné pracovní nářadí, například lopaty, dále pak rukavice, utěrky, hadry atd.Nový Jičín založilo konto na pomoc postiženým povodní: 43-5060060227/0100Zájemci z řad občanů postižených povodní, kteří mají psychické problémy, se mohou obrátit na protikrizovou telefonní linku 957 730 730, přímo v terénu už pomáhají i členové antikonfliktího týmu a další psychologovéDávky v hmotné nouzi, na které mají nárok nejvíce postižení občané a slouží k zajištění základních potřeb, se budou vydávat po ověření totožnosti i v sobotu, a to od 8.00 do 14.00 hodin v přízemí budovy Městského úřadu na Divadelní ulici na oddělení dávek hmotné nouzeZájemcům také doporučujeme obrátit se s nabídkou pomoci na okolní obce, například Jeseník nad Odrou, Šenov u Nového Jičína, Hodslavice, Kunín nebo Životice u Nového Jičína

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu