Vědecká knihovna má být v Ostravě postavena v roce 2013

19. únor 2010

Nová vědecká knihovna, černá kostka neboli také ostravský blob, bude. Rozhodlo tak zastupitelstvo kraje, které zatím stavbu odmítalo. Bude však levnější, bude jinak financována a využití prostoru má být i racionálnější. Kromě vědecké knihovny v ní má také dočasně sídlit Katedra cizích jazyků Vysoké školy báňské.

O to, aby nová vědecká knihovna neskončila jen na papíře, se zasloužilo sdružení Za černou kostku, které na podporu projektu pořádalo petici, diskuse i happeningy. Zakladatel sdružení Martin Strakoš nový vývoj vítá, i když s jistou nedůvěrou. "Upozorňujeme, že snahy něco zlevňovat, můžou vést k tomu, že z původně dobře řešeného projektu vznikne karikatura," říká.

"Myslím, že to je úžasná zpráva. Sociální demokraté po roce dospěli k tomu, že černá kostka je dobře," chválí změnu postoje hejtmanství Pavel Drobil z opoziční ODS.

Hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) kritizoval původní projekt jako megalomanský. "Nám vadilo celkové uspořádání té budovy, kdy na patře, které má podlahovou plochu 1200 metrů čtverečních, měly být tři kanceláře pro vedení knihovny. To nechceme takto připustit," řekl hejtman.

Podle architekta Ladislava Kuby jde o nedorozumění. "Toto je nesmysl. Tam je určitá prostorová rezerva pro knihovní fond, který po dostavění budovy by nebyl zclea zaplněn. Takže to je takové rozumné řešení část toho prostoru dočasně využít pro tu katedru," vysvětluje architekt.

Zástupkyně Katedry cizích jazyků Hana Slezáková potvrdila, že škola potřebuje lepší zázemí. "Pokud bude zachovaná koncepce katedry, která dělá servis celé škole, tak by jistě potřebovala to zázemí poměrně rozsáhlé a zase zmodernizované, protože tady jsme v naprosto zastaralých podmínkách," dodala.

Podle plánu současného hejtmanství bude černá kostka postavena v roce 2013.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio

Více z pořadu