Vedení ODS chce zrušit některá místní sdružení za spolupráci s komunisty

21. leden 2011

Na ukončení těchto koalic jim výkonná rada občanských demokratů dala čas do konce února. V radách sedí ODS společně s KSČM například v Albrechticích, Bartošovicích či v Lichnově. Někteří členové to ale odmítají, i když jim hrozí zrušení licencí.

V Moravskoslezském kraji hrozí zrušení šesti místním sdružením ODS. V Lichnově na Novojičínsku lidé proti spolupráci komunistů s občanskými demokraty dokonce sepsali petici.

„Ty sliby ODS, že se nikdy nespolčí s komunisty, tady dopadly, jak dopadly,“ říká jeden z obyvatel, který připojil svůj podpis.

V Lichnově se stal starostou komunista Jan Kahánek, a to i přes to, že výsledek voleb nasvědčoval středopravicové koalici. Nejúspěšnější byli křesťanští demokraté, druhá skončila ODS. Za odstoupení stále bojuje autor petice Miroslav Matůš.

„Po volbách vznikla tady v Lichnově koalice mezi ODS a KSČM. Dopadla tak, že starosta nechal opět schválit usnesení, že to berou na vědomí, a tím to končí,“ stěžuje si Matůš.

Ti, kteří o licenci nechtějí přijít, musejí zjednat nápravu do konce února.

„Tam, kde ta spolupráce bude pokračovat 28. února letošního roku, bude už striktně zrušena licence a ukončena činnost místních sdružení ODS,“ potvrdil předseda oblastní rady Josef Jalůvka.

Někteří představitelé regionů to považují za příliš přísné. A řada místních sdružení chce odebrání licence riskovat. Tak jako předseda sdružení ODS v Albrechticích Jindřich Feber

„Hrát divadlo v tak malé obci nemíníme. Dali jsme jasný vzkaz, že nic v tomhle smyslu dělat nebudeme. Pokud nám seberou licenci, tak nevím, komu to prospěje,“ brání se Feber.

Zákaz spolupráce s komunisty platí v ODS od roku 2006. Vedení strany nyní zpřísnilo kritéria, která se dosud vztahovala jen na straníky.

autor: Dominika Rojtová
Spustit audio

Více z pořadu