Vedení ODS potrestalo za spolupráci s KSČM čtyři sdružení

1. březen 2011

Výkonná rada ODS potrestala v Moravskoslezském kraji čtyři místní sdružení strany za spolupráci s komunisty. O licenci přišla ODS v Albrechticích, Bartošovicích, Lichnově a v Petrovicích u Karviné.

V posledních komunálních volbách se stal v Lichnově na Novojičínsku starostou komunista Jan Kahánek. Místostarostou je pak Aleš Mičulka, který kandidoval za ODS. Spolupráce s komunisty se nelíbila ani místním obyvatelům, kteří sepsali petici.

„Já jsem ji podepisovala. Nelíbí se mi způsob voleb, jak funguje,“ říká jedna z námi oslovených obyvatelek. „Všechny sliby ODS, že se nikdy nespolčí s komunisty – a dopadlo to, jak to dopadlo,“ dodává mladší muž.

Vedení občanských demokratů už dříve vyzvalo místní sdružení, aby do konce února spolupráci s komunisty ukončila. Podle předsedy strany Petra Nečase vysvětlovali občanští demokraté svoji spolupráci s komunisty různě.

„My chápeme, že ty příběhy nejsou černobílé, nicméně výkonná rada ODS rozhodla a rozhodla poměrně drtivě jednoznačně již na minulém jednání. A dnes to opět potvrdila,“ dodal Nečas.

Členové organizací ale s rozhodnutím nesouhlasí a zvažují další kroky. Podle předsedy místního sdružení ODS v Bartošovicích Rostislava Pokludy, je situace v menších obcích jiná.

„S rozhodnutím nesouhlasíme. Zasedneme v obci a rozhodneme, jak dál postupovat. Nejrazantnější řešení, a to vystoupení z ODS, považuji za nejméně pravděpodobné. Budeme zvažovat, jestli ti lidé budou chtít dál aktivní v ODS a vstoupí do jiných místních sdružení a nebo budeme žádat o novou licenci,“ nastínil Pokluda.

Spolupráci s KSČM zakázal svým usnesením kongres občanských demokratů v roce 2006. Nikdo ze členů sdružení ale nepřestává být členem ODS. Členové zrušených organizací mají v tuto chvíli možnost se do tří měsíců registrovat v jiných místních sdružení ODS.

autor: Dominika Rojtová
Spustit audio

Více z pořadu