Velikonoční tip: Jarní salát a jehněčí steak s fazolkami a kukuřičnou polentou

9. duben 2020

Nabídneme dva velikonoční recepty. První na přípravu typického jarního salátu a ve druhém si připravíme chutný jehněčí steak s fazolkami a kukuřičnou polentou.

Těšíte se na Velikonoce? A rádi byste při té příležitosti připravili sváteční, ale přitom jednoduché, slavností menu? Nabídneme vám hned dva velikonoční recepty. První vás naučí přípravu typického jarního salátu a ve druhém si osvojíte návod, jak připravit chutný jehněčí steak s fazolkami a kukuřičnou polentou. Vařit a prozrazovat taje jarní kuchyně vám bude Otto Kokoszynski. Recepty jsme vybrali z našeho bohatého rozhlasového archivu Dobrůtek.

Šéfkuchař Otto Kokoszinski

Jarní salát

Suroviny:

- pampeliškové listí, mladé kopřivy nebo rukola
- natvrdo uvařená vejce
- anglická slanina
- opečené kostičky housky
- majonéza
- kysaná smetana
- obyčejná hořčice
- kysela okurka
- ocet (balsamiko)
- sůl
- pepř
- bílé víno

Postup:

Pampeliškové listí, mladé koření nebo rukolu omyjeme ve studené vodě a začneme připravovat dresing. Vejce oloupeme, rozkrojíme napůl, vyjmeme žloutek a ten přepasírujeme přes síto do mísy. Můžeme smíchat s trochou olivového oleje. Do žloutkového základu přidáme hořčici, majonézu, kysanou smetanu a vše metličkou rozšleháme. Přidáme sůl, bílý pepř, bílé víno (množství takové, aby dresing byl mírně tekutý), dochutíme octem, případně trochou cukru. Bílek nakrájíme na kostičky, stejně tak i kyselou okurku a přidáme do směsi. Můžeme přidat i najemno nakrájenou pažitku nebo kadeřavou petrželku. Dresing smícháme se salátem. Servírujeme do hlubší misky nebo polévkového talíře. Nahoru dáme opečenou na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a kostičky opečené housky.

Jehněčí steak s fazolkami a kukuřičnou polentou

Příprava jehněčího steaku s fazolkami a kukuřičnou polentou

Suroviny:

- jehněčí steak
- pepř
- sůl
- olivový olej
- cibulka
- česnek
- rozmarýn
- instantní polenta
- máslo
- smetana
- zelené fazolky
- anglická slanina
- párátka na zpevnění

Postup:

Maso zbavíme blány, nakrájíme na asi centimetrové plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme olejem a dáme s rozmarýnem den předem odležet do ledničky. Zelené fazolky omyjeme, spaříme krátce v osolené vodě.

Nejprve připravíme polentu. Do hrnce dáme osolenou vodu a až začne vařit a podle návodu přisypáváme instantní polentu tak, aby nám vznikla polořídká kaše, která má mít konzistenci podobnou jako je krupicová kaše. Po celou dobu vaření průběžně vaříme (cca 5 minut), aby se nespálila. Nakonec přidáme máslo a smetanu. Hlavně poté, co jsme přidali smetanu, musíme polentu míchat tak, aby se nespálila.

Příprava jehněčího steaku s fazolkami a kukuřičnou polentou

Steak vyndáme z ledničky. Na pánev dáme opéci na kostičky nakrájenou slaninu, poté přidáme steak, který opékáme zhruba 5 minut z každé strany. Musíme maso péci hodně zprudka. Před koncem přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a na úplný konec na plátky nakrájený česnek, aby nezhořkl.

Předem uvařené fazolky svážeme plátky anglické slaniny do „otýpek“, zpevníme párátkem a dáme opéci na pánev na přepuštěném másle.

Servírujeme na běžný talíř. Hromádku polenty dáme doprostřed talíře, přidáme „otýpku“ fazolek (nezapomeneme vyndat párátka), vedle přidáme steak, posypeme opečenou cibulkou a česnekem a mírně přelijeme výpekem.

autor: š.iva
Spustit audio

Související