Velikonoce jsou... Co vlastně o těchto svátcích víte? Máme pro vás vše podstatné

3. duben 2023

Tatary, jalovce, voda, pentle, vajíčka i všemožné dobroty neodmyslitelně patří k velikonočním svátkům. Velikonoce jsou pro většinu lidí předzvěstí jara, i když samozřejmě vědí, že jde o nejdůležitější křesťanský svátek.

V tomto článku najdete přehled pojmenování jednotlivých dní svátků a stručný výklad. Přidali jsme také několik velikonočních receptů a na konci článku najdete kvíz věnovaný Velikonocím.

Velikonoční neděli slavíme vždy první víkend po prvním jarním úplňku, který následuje po rovnodennosti. Už týden předtím ale začíná období, které se označuje jako pašijový týden. Během něho si křesťané připomínají poslední dny Ježíše Krista – zradu, ukřižování a vzkříšení. Ruku v ruce s křesťanskou symbolikou jdou i pohanské zvyky.

Velikonoce v roce 2023. Který den je který?

2. dubna ● Květná neděle
3. dubna ● Modré pondělí
4. dubna ● Žluté úterý
5. dubna ● Škaredá středa
6. dubna ● Zelený čtvrtek – první jarní úplněk v roce 2023
7. dubna ● Velký pátek (státní svátek)
8. dubna ● Bílá sobota
9. dubna ● Boží hod velikonoční – Velikonoční neděle
10. dubna ● Velikonoční pondělí (státní svátek)

Čtěte také

V pondělí a v úterý se uklízelo, pro křesťany je pak prvním důležitým dnem Škaredá středa – připomíná Jidášovu zradu, tedy škaredý skutek. O Zeleném čtvrtku se nemá nic půjčovat a také byste se neměli s nikým hádat. V ten den si křesťané připomínají poslední večeři Páně.

Na Velký pátek si křesťané připomínají ukřižování Ježíše Krista, Bílá sobota je časem pro přípravu pomlázky a vajíček. O sobotě se ale také bílilo, uklízelo, příprava na Boží hod velikonoční musela být důkladná.

Pečení beránka a pomlázka

V noci ze soboty na neděli vstal Ježíš z mrtvých, přichází Velká noc a po ní Boží hod velikonoční. Na Boží hod se pekly a světily velikonoční pokrmy (mazance, vajíčka, chléb, beránci). Velikonoce pak končí starým zvykem, pondělní pomlázkou. Podle jednoho z výkladů je pomlázka symbolem oplodňovacího aktu. O tom svědčí i fakt, že ženy za pošlehání pomlázkou děkují vajíčky.

A nakonec – pro zpestření – si můžete udělat kvíz. Co všechno víte o Velikonocích? Otestujte se.

autor: tif
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka