Velikonoční mazanec
Máme tady další velikonoční recept pro ostravskou rozhlasovou rodinku. Poslal nám ho pan Zdeněk Ullmann z Bohumína a je to recept na velikonoční mazanec. Vlastně hned na dva vypečené velikonoční mazance, jak píše pan Zdeněk.
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 50 g másla
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 100 g cukru
- 250 ml mléka
- 1 kostka droždí
- 2 vejce (+1 na potření)
- hrst rozinek
- 10 lžic rumu
- mandlové lupínky
- citron
Postup:
Rozinky si namočíme předem v misce do rumu, aby pěkně nasákly. Trochu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné. Máslo rozpustíme a smícháme s olejem. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme.
V mléku a lžičce cukru rozdrobíme kvasnice a necháme vejít kvásek.
Zatím vsypeme do velké mísy mouku, cukr, citronovou kůru a promícháme. Uděláme důlek a vlijeme do něj zbytek mléka, rozinky s rumem, 2 celá vejce, špetku soli, citronovou šťávu a máslo s olejem. K tomu nalejeme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké a vláčné těsto.
Těsto necháme na teplejším místě hodinu řádně vykynout.
Poté těsto vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na dvě části. Z každé vypracujeme kulatý bochník. Mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme znovu ještě asi 30 minut kynout. Ke konci kynutí se předehřejeme troubu na 170 až 180 °C.
Mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky, můžeme ještě nožem naříznout do tvaru kříže a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 45 minut.
Posílejte nám své jarní nebo Velikonoční recepty. Určitě by nás zajímalo, jestli máte u vás v rodině nějaký oblíbený velikonoční recept, nebo co pro vás znamená jaro na talíři.
Děkujeme panu Zdeňkovi a jako dárek mu posíláme tričko Ostravské rozhlasové rodinky z naší nové sady.
Recepty (nejlépe i s fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.