Velikonoční nádivka

Velikonoce se blíží. A co by to bylo za svátky, bez nějakého dobrého jídla. Mezi oblíbené tradiční recepty patří Velikonoční nádivka, která se dá připravit v nejrůznějších variantách. My vám ale společně s Janou Suchánkovou nabídneme nádivku, tak jak ji pečou ve Starém Bohumíně. Samozřejmě v ní nebude chybět uzené, ani jarní bylinky.


Velikonoční nádivka

Suroviny:
300 g uzeného masa
300 g anglické slaniny
500 g vepřového masa
8 rohlíků
6 vajec
½ l mléka
olej
ředkvičky
pórek
kopřivy
petržel
sůl
pepř
muškátový oříšek

Příprava:
Uzené a vepřové maso, anglickou slaninu a také rohlíky si nejprve nakrájíme na kostičky. Stejně tak i ředkvičky (pouze dva kousky ze svazku si necháme vcelku bokem na konečné dozdobení). Pórek nakrájíme na tenké plátky. Na pekáči rozehřejeme trochu oleje a dáme do něj osmažit slaninu s pórkem. Mezitím do směsi z mléka a žloutků, ochucené troškou soli, pepře a muškátového oříšku, namočíme nakrájené rohlíky. Čerstvé kopřivy spaříme horkou vodou, po dvou minutách vodu slijeme a kopřivy zbavené silných stonků nakrájíme. Spolu s nasekanou čerstvou petrželkou je vmícháme k rohlíkům. Do mísy přidáme také opečenou slaninu, ředkvičky a nakrájené uzené a vepřové maso. Vše důkladně promícháme. Nakonec z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do nádivky. Tu pak vytvarujeme na pekáč a dáme na zhruba půlhodinu zapéct do trouby. Dozlatova upečenou nádivku podáváme jak teplou, tak je dobrá za studena. Porci na talíři dozdobíme listy salátu a čerstvými ředkvičkami.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.