Veřejné kontejnery na bioodpad v Bohumíně nahradily stovky hnědých popelnic

10. červenec 2017
Zprávy , Zprávy

Bohumín přestaly hyzdit přeplněné zapáchající kontejnery na bioodpad. V jejich okolí se kupily hromady trávy. Radnice systém změnila a lidem nabízí hnědé popelnice. Velký zájem o novou službu město překvapil.

Jeden z rodinných domků zdobí nálepka s nápisem Chovám se ekologicky. Ze zahrádky přichází důchodkyně Vladislava Kotrženová, která je s vývozem bioodpadu nadmíru spokojená.

„Nemusíme jezdit do sběrného dvora, což nám ušetří čas na jiné věci. Jsme s tím spokojeni. Měli jsme tady bio kontejner, ale máme za domem zahrádkáře a ti nám to vždycky zaplnili, než jsme se k tomu dostali. Je to výborné,“ říká paní Kotrženová.

Na hnědou popelnici si zvykla tak, že má strach, aby na podzim nádoba veškerý bioodpad pobrala. „Máme to poprvé, takže uvidíme,“ dodává.

S dřívějším vývozem bioodpadu byl opravdu problém. „U zahrádkářských kolonií a u rodinných domků jsme měli přistavené veřejné kontejnery na svoz bioodpadu a za půlhodiny po vyprázdnění už byly zase přeplněné. Neosvědčilo se to, vznikaly nám tak desítky hnojišť. Systém jsme změnili a udělali ho dostupnějším,“, potvrzuje mluvčí radnice Lucie Kolková.

Podle mluvčí radnice se počet zájemců o hnědé popelnice zvýšil ze 400 až na 1000. „My si ten systém pochvalujeme. Upravili jsme i speciální vozy, aby nám nic nevytékalo. Myslím, že lidé jsou spokojeni. My jsme spokojení velmi,“ dodává Kolková.

Město bioodpad vyváží za symbolickou cenu 150 korun ročně. Hnědá popelnice by měla zahrádkářům vystačit na 14 dní.

autor: ada
Spustit audio