Věřící mohou v Ostravě uctít ostatky svatého Antonína

29. září 2010

Ostravští věřící mohli v neděli poprvé uctít ostatky svatého Antonína. Relikvii si přivezli z italské Padovy. Pro tamní věřící je to velká událost - světec je patronem jejich kostela. Jde pravděpodobně o první ostatky portugalského kněze, které jsou uložené v některém z českých kostelů. Lidé z Ostravy-Kunčiček je veřejnosti představili v rámci dožínkové slavnosti čtyř národů. Modlili se i zpívali společně s přáteli z Polska, Slovenska a Ukrajiny.

Stojím před kostelem v Ostravě-Kunčičkách, věřící sem přicházejí už desítky minut před bohoslužbou, při které mohou poprvé uctít vzácnou relikvii. „Je to určitě obrovská událost, sama jsem byla v roce 1991 v Padově,“ říká jedna z věřících.

V kostele nechyběla ani Marie Golasovská. Právě ona byla mezi čtyřiceti věřícími, kteří se pro ostatky do italské Padovy vydali. „To se nedá ani popsat slovy. Bylo to úžasné, cítili jsme takovou nějakou úlevu i v té duši,“ popisuje.

Z kostela je to jen několik kroků na faru, kde se potkávám s knězem Dariuszem Sputoem. Právě jeho napadlo o relikvii požádat.

Ostatky svatého Antonína by v kostele měly zůstat natrvalo. Farnost se k nim chce modlit, když bude potřeba prosit o pomoc.


Celé události je věnováno dnešní vydání magazínu Křížem krajem, ve kterém si můžete poslechnout mnohem více.
Kněz Dariusz Sputo pak byl už minulý týden hostem pořadu Ostravské příchody (k poslechu zde).

autor: mik
Spustit audio