Větřkovická nádrž u Kopřivnice se potýká s nedostatkem vody

29. květen 2020 07:50

Větřkovická nádrž nedaleko Kopřivnice je teď naplněná přinejlepším jen z poloviny. Může za to sucho, které snižuje její už tak malý přítok ze Svěceného potoka. Nádrž patří společnosti Tatra Trucks, která vodu používá ve svém průmyslovém závodě. Ta hledá možnosti, jak hladinu znovu zvýšit.

Odkryté pláže a hladina níž než obvykle. „Teď máme hladinu vody tři metry pod normálem. Je to hlavně kvůli tomu, že v zimě nesněžilo a voda při jarním tání tady nedotekla. Přehrada je tak napájena jen z toho, co naprší a drobnými přítoky, které tady jsou,“ vysvětluje Radek Harabiš z místního spolku rybářů.

Větřkovická nádrž byla budována v letech 1973–1975 jako zásobárna technologické a užitkové vody pro podnik Tatra, dnes Tatra Trucks. Slouží také rybářům a k letnímu koupání.

Vlastník nádrže Společnost Tatra Trucks teď nechává v okolí přehrady dělat hydrologický průzkum. „Cílem je najít případné úniky vody, která by mohla do větřkovické nádrže přitékat, nebo najít nějaké nové zdroje vody pro tuto nádrž. Ale primárním problémem, který však Tatra nemůže vyřešit, je dlouholeté sucho,“ říká mluvčí Tatry Andrej Čírek.

Pro nedalekou Kopřivnici je nádrž místem, kam se jezdí lidé koupat. Podle jejího místostarosty Stanislava Šimíčka (KDU-ČSL) se ale město zatím zhoršení kvality vody neobává. „Když se kontrolovala kvalita vody, přehrada patřila k nejlepším v okolí,“ dodává místostarosta.

A právě kvalita vody v nádrži bude v následující letní sezóně klíčová. Kvůli omezenému cestování totiž město očekává, že o koupání v ní budou mít lidé větší zájem.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související