Větrná smršť způsobila v kraji milionové škody

25. květen 2009

Páteční větrná smršť doprovázená přívalovým deštěm a krupobitím napáchala v Moravskoslezském kraji firmám i jednotlivcům milionové škody. Hasiči si v regionu přitom připsali více než 360 zásahů, především u poškozených střech, u popadaných větví a polámaných větví.

Hasiči zasahovali zejména na Ostravsku a Karvinsku, kde podmáčené a pádem hrozící stromy a polámané větve ohrožovaly bezpečnost obyvatel. Nejvíce případů bylo na území Ostravy, a to 74. Na Karvinsku šlo o 58 událostí.

"Nápor a velký sled těchto událostí si také vyžádal velkou zátěž a pracovní nasazení na operačních střediscích v kraji, zejména ostravském Centru tísňového volání a na sektorovém operačním středisku ve Frýdku-Místku, do jehož působnosti spadají i události na Karvinsku," doplnil Petr Faster z Centra tísňového volání.

Škody se teprve sčítají. Na železnici, kde padající vzrostlé stromy ničily především trolejové vedení a vítr vychyloval sloupy, byly škody po vichřici v regionu vyčísleny na více než půl milionu korun.

Česká pojišťovna v celé zemi očekává podle informací ČTK přes 2000 škod za desítky milionů korun. Dosud se jí ozvalo zhruba 600 klientů, nejčastěji právě z Moravskoslezského kraje, odkud je zhruba polovina všech hlášení.

Nejvíce pojistných událostí je zatím evidováno na Karvinsku. Tamní čtyřtisícovou obec Albrechtice zasáhla zřejmě nejprudší bouře, když se tudy prohnala větrná smršť podobná tornádu. Zničila několik střech rodinných domů, lámala stromy a bortila ploty i zídky.

Na severní Moravě a ve Slezsku se už také podařilo odstranit všechny poruchy na vysokém i nízkém napětí. Poslední opravy byly dokončeny včera v podvečer. Energetici budou mít škody sečteny nejdříve zítra.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu