Většina lékařů v kraji své výpovědi stáhla

23. únor 2011

Převážná většina moravskoslezských lékařů už zrušila své výpovědi. Během dneška přibudou ti, kteří to včera nestihli. Ne všichni doktoři, kteří se připojili k výzvě Děkujeme, odcházíme, ale zůstávají.

Podle Lékařského odborového klubu ale půjde v rámci Moravskoslezského kraje maximálně o desítky lidí. Předseda krajské organizace Lékařského odborového klubu Martin Sedláček je přesvědčen o tom, že je krize v nemocnicích zažehnána.

„Nikdo jiný na místa těchto lékařů skutečně není a neexistuje. A pokud by se tito lékaři nevrátili, tak by některá oddělení případně i celé nemocnice musely zaniknout a to si skutečně asi nikdo nepřál,“ říká Sedláček.

Na svá místa se vrací také drtivá většina lékařů v Městské nemocnici Ostrava. Své rozhodnutí vzali zpět všichni, kromě čtyř. „Čtyři lékaři zřejmě opustí naše řady, našli si práci jinde,“ říká mluvčí nemocnice Anna Vidiševská.

V Městské nemocnici Ostrava je 226 lékařů a k akci Děkujeme, odcházíme se jich připojila skoro polovina. Od včerejška začali organizovaně odevzdávat svá prohlášení o rušení odchodu.

I v krajských nemocnicích je několik lékařů, kteří na výpovědích trvají. Většinou už přijali nabídku k práci v zahraničí.

Osm krajských nemocnic a Městskou nemocnici Ostrava chtělo dohromady opustit 562 lékařů, 539 z nich už své výpovědi stáhlo.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu