Vítěznou obec Petřvald čekají opravy návsi a radnice

21. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Moravskoslezskou vesnicí roku se letos stal Petřvald na Novojičínsku. Obec, ve které žije 1750 obyvatel, tak bude kraj zastupovat v zářijovém celostátním kole Vesnice roku 2005.

Do jedenáctého ročníku celostátní soutěže se přihlásilo pouhých pět obcí. Vedle Petřvaldu to byly Závišice a Slatina na Novojičínsku, Petrovice u Karviné a Ryžoviště na Bruntálsku. Vítězství Petřvaldu bylo jednoznačné, tvrdí předsedkyně hodnotící komise a zároveň starostka Skotnice na Novojičínsku Anna Mužná. "Petřvald zaujal hodnotící komisi jednak svou čistotou, upraveností, udržovanými veřejnými prostranstvími, svým vzhledem, pracovitostí, iniciativou lidí, takovou tou pospolitostí a soudržností. Bylo vidět, že v obci to žije. Byl tam vidět duch obce."

Starosta Petřvaldu Vojtěch Myška upozornil, že obec se do soutěže přihlásila poprvé. Vítězství považuje za obrovský úspěch, který se stane pobídkou k jejímu dalšímu zvelebování. "Udělalo nám to velkou radost, uronila se i slza. Vůbec jsme nepředpokládali, že bychom to vyhráli. Dělali jsme si takovou legraci, že ano, a vyšlo to. Za to, že jsme vesnicí roku, vděčíme jedině lidem, kteří pro obec dělají všechno možné. Žijí spolu dobře, spolky jsou vynikající, spolupráce ve všem, co je třeba."

Logo

Radost z vítězství měli i lidé v obci.

V Petřvaldu rozhodně nechtějí usnout na vavřínech. Všechno chce ale svůj čas, říká starosta Vojtěch Myška. "Opravil se kostel, opravila se stará hasičská zbrojnice a pokračujeme dál. Udělaly se chodníky přes celou obec, chtěli bychom udělat pěknou náves, protože lidé tu hodně chodí. Koupili jsme dům na návsi, ten bychom chtěli opravit a přestěhovat do něj obecní úřad."

Vítězství v krajském kole soutěže Vesnice roku znamená pro Petřvald mimo jiné i to, že od pořadatelů akce dostane dosud neurčenou finanční sumu na další rozvoj obce.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio