Vítkovice. Firmě, která výrazně ovlivnila vývoj Ostravy, je 195 let

9. prosinec 2023 13:56

Přesně před 195 lety, 9. prosince 1828, se začala psát nová éra rozvoje města Ostravy. Olomoucký arcibiskup Rudolf Jan Habsburský tehdy v Ostravě založil huť, ve které se začalo zpracovávat železo. Postupně vznikl unikát. Areál, ve kterém se na jednom místě z vytěženého uhlí vyráběl koks a surové železo. Dnes už je všechno jinak.

Rachot hutí a vysokých pecí utichl v roce 1998 a dnešní Dolní Vítkovice už vydávají úplně jiné hlasité zvuky – hlavně z festivalů a hudebních akcí jako např. Colours nebo Beats for Love. Celý areál se proměnil na národní kulturní památku a je centrem mnoha veřejných akcí.

Jan Světlík, zakladatel Vítkovice Holding

Staré Vítkovice už to nejsou a nebudou, říká Jan Světlík,  akcionář společnosti, který stál právě za proměnou Dolních Vítkovic. „Vítkovice už se do strojařiny nikdy nevrátí. Máme akorát hammering, to je otázka metalurgie, titan a takové ty speciální věci. Ale do klasické strojařiny už se Vítkovice vracet nebudou,“ dodal.

Zakladatel Vítkovic, olomoucký arcibiskup Rudolf, má dnes bustu před kostelem v Ostravě-Vítkovicích. A historii spojenou třeba se vztahem železáren s rodem Rothschildů připomíná nová výstava v Galerii Gong s těmi nejcennějšími exponáty. Včetně zvláštního propojení historie s tehdejší atmosférou doby.

Dnes jsou Vítkovice hlavně developerskou firmou zaměřenou na dodavatelské nebo energetické služby.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související