Před 25 lety skončila výroba surového železa v Ostravě

27. září 2023 05:41

Výroba železa má na severní Moravě dlouhou tradici. Mezi výrobce tohoto kovu patřila po 162 let i společnost Vítkovice, která však 27. září 1998, symbolickým posledním odpichem na nejstarší vysoké peci produkci surového železa ukončila. Tradice výroby pokračuje ve firmách Liberty Ostrava či Třinecké železárny, Vítkovice se nyní zabývají hlavně strojírenstvím.

Vítkovice, a.s. byla jedním z největších metalurgicko-strojírenských komplexů v Evropě. Již v roce 1897 začaly Vítkovice vyrábět první zalomené hřídele. Produkci surového železa ukončila firma na základě vládního usnesení z roku 1996 o restrukturalizaci. Svou roli sehrálo i ekologické hledisko. Pece, situované prakticky v samém centru Ostravy, silně znečišťovaly prostředí. Po symbolickém posledním odpichu byl během července a srpna 1998 zastaven provoz aglomerace a koksovny.

Čtěte také

Za svou 162 let dlouhou historii vítkovické vysoké pece vytavily 90,1 milionu tun surového železa. Kromě dodávek železa pro vlastní ocelárny pomáhaly dodávkami i Nové huti a byly téměř výhradním dodavatelem železa pro slévárny v České republice.

Vysoké pece, přezdívané ostravské Hradčany, však z Ostravy nezmizely. V roce 2002 se celý areál stal národní kulturní technickou památkou a dodnes tvoří dominantu města.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související