Vítkovická nemocnice za chybu při porodu ženě nezaplatí

2. březen 2011
Zprávy , Zprávy

Vítkovická nemocnice nemusí platit milionové odškodné za postižené dítě. Rozhodl Vrchní soud v Olomouci, který vyslyšel odvolání zdravotnického zařízení.

Milionu korun se domáhala Renata Adamčíková. Lékaři podle ní chybovali při porodu její dcery, která se přiškrtila pupeční šňůrou a je těžce postižená. Odškodnění už dříve přiznal Krajský soud v Ostravě, Vrchní soud teď rozhodnutí změnil. Podle senátu lékaři nic nezanedbali.

„Nebylo prokázáno, že by nemocnice skutečně postupovala v rozporu se zákonem při její léčbě v rámci toho porodu. Znalecké posudky jednoznačně neřekly, že by bylo postupováno v rozporu se zákonem, pouze konstatovaly určitá drobná pochybení, která ale nezakládají skutečnost, že by v rámci té léčby nemocnice postupovala v rozporu se zákonem,“ řekl mluvčí odvolacího soudu Petr Angyallossy.

Právní zástupce matky Petr Vysoudil s rozhodnutím nesouhlasí a zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Mám za to, že znalecké posudky vypovídají o tom, že nemocnice v rámci poskytování péče mé klientce nepostupovala svědomitě a není chybou mé klientky, že zdravotnická dokumentace, která měla prokazovat řádný výkon péče, zmizela. Ale přesto mám za to, že znalecké posudky hovoří o závažných pochybeních nemocnice,“ poznamenal Vysoudil.

Případ se stal před sedmi lety. Žena měla bezproblémové těhotenství. V únoru roku 2004 však nastaly při porodu komplikace, za které podle jejího názoru mohl zdravotnický personál neodborným postupem. U dcery, která se jí poté narodila, došlo k závažnému porušení centrální nervové soustavy. Holčička bude po celý svůj život slepá, hluchá, němá, s mentální vyspělostí na úrovni tříměsíčního kojence a potřebuje permanentní každodenní péči.

autoři: av , tif
Spustit audio