Vláda bude projednávat kritickou situaci ostravského ovzduší

8. březen 2010
Zprávy , Zprávy

Ministři vlády Jana Fischera se sice dnes nepojedou nadýchat ostravského vzduchu, jak se nedávno spekulovalo, přesto bude tohle téma jejich dnešní schůzce asi dominovat. Na program se dostalo poté, co se kvůli neúnosnému smogu na Ostravsku začaly ještě víc než jindy plnit ordinace lékařů a odborníci přinesli další znepokojivá čísla o tamním ovzduší.

Množství nebezpečných látek ve vzduchu tam totiž několikrát překračuje české normy a zařazuje oblast k nejvíce znečištěným místům v Evropské unii. Ministr životního prostředí Jan Dusík, který už před časem Ostravsko navštívil, přichází na jednání s několika návrhy, jak atmosféru v kraji postupně pročistit.

Podle Dusíka není problematika zlepšení kvality ovzduší jen otázkou práce ministerstva životního prostředí. Důvody, proč je stav ovzduší stále neuspokojivý, hledá ministr i v resortu průmyslu a dopravy.

"Abychom byli schopni účinně reagovat na tu situaci, tak to nemohu dělat sám jako ministr životního prostředí," řekl. "My jsme v materiálu, který předkládáme vládě jako zprávu, navrhli i soubor kroků, které je potřeba udělat," vysvětluje dále Dusík. Podle něj se to netýká jen nového zákona o ochraně ovzduší, ale i vytvoření pracovní skupiny všech dotčených ministerstev.

Limity Evropské unie

Povědomí toho, že bychom byli v pravidlech přísnější než zbytek Evropské unie, považuje ministr Dusík za mýtus. Říká, že se dnes naopak ukazuje, že neplníme imisní limity a porušujeme tak evropskou legislativu.

"Zákon, který máme dnes, neodpovídá ani evropské legislativě, ale ani té současné situaci. Nemáme žádné řešení v zákoně pro omezování spalování uhlí nebo dokonce odpadu v domácích topeništích. Nemáme uspokojivé řešení v regulaci dopravy ve městech, která by měla reagovat na tu aktuální imisní situaci," říká šéf resortu životního prostředí.

Ministr věří, že se mu podaří předložit zákon do konce března. Chtěl by, aby alespoň odborná část na úrovni vlády byla provedena před nástupem budoucího ministra.

autor: tpa
Spustit audio