Vlastník někdejších hornických bytů v Moravskoslezském kraji koupil další bytové domy

12. duben 2018 10:40

Největší pronajímatel bytů v Moravskoslezském kraji získal další bytové domy. Společnost Residomo rozšířila za zhruba 273 milionů korun portfolio v Ostravě, Havířově a nově také v Olomouci o zhruba 270 bytů. Reaguje tak na rostoucí poptávku po nájemním bydlení.

„Dostala jsem 500 korun důchod k 1. lednu a k 1. lednu mi počtvrté zdražili byt. Platím už přes osm tisíc,“ říká paní Jindřiška. Dvaadevadesátiletá důchodkyně bydlí v někdejším hornickém bytě 60 let. Stejně jako další nájemníci roky čeká na jeho odkoupení.

Společnost Residomo, která před časem zastavila majetek za víc než 17 miliard korun, má v portfoliu přes 43 tisíc bytů. Nákup 13 bytových domů v Ostravě, Havířově a Olomouci, kritizuje předseda Sdružení nájemníků bytů OKD Roman Macháček.

„Mi připadá zvláštní, že nakupují další byty, když se řádně nestarají ani o ty stávající. Řada nájemníků stále bydlí v bytech v poměrně katastrofálním stavu a společnost místo, aby investovala do oprav peníze, které od nájemníků vybere, tak za to nakupuje další byty, případně za to platí úroky z nějakých dluhopisů,“ říká Macháček.

Generální ředitel společnosti Residomo Jan Rafaj podobnou kritiku odmítá. Jenom vloni jeho firma na opravy poslala 830 milionů korun a letos plánuje stejné výdaje. Zastavením majetku pak společnost přefinancovala úvěry z minulosti na výhodnější úrokovou sazbu.

„Naše míra zadlužení těch 55 procent zhruba vůči naší ekvitě je považováno za spíše výrazně komfortní než nějaké rizikové,“ vysvětluje ředitel.

Nákup nových bytových domů je navíc podle něj při současné poptávce po nájemním bydlení výhodnou investicí. „Důvod byl logický – zdálo se nám, že je to za rozumnou cenu, a je to i první signál, že budeme působit i v jiných krajích. Pokud se podíváme na Olomouc, tak se nám to zdálo zajímavé, protože ten trh je zajímavější než v našem kraji,“ dodává Rafaj.

Zástava majetku ani investice do nových bytů se navíc podle vedení Residoma nikterak nedotkne současných nájemníků.

autor: Stanislav Janalík
Spustit audio

Související