Vlci na Jablunkovsku dál útočí na ovčí stáda, incidentů ale ubylo

14. září 2022 10:57

Vlci v Beskydech dál útočí na ovčí stáda. I když už ne tak často jako na začátku léta. Třeba předminulý víkend ale na hranici mezi Jablunkovem a Mosty u Jablunkova zabili sedm ovcí. Někteří místní chovatelé tvrdí, že se vlci chovají netypicky, když se mimo jiné pohybují blízko lidských obydlí. Rozhodnutí, zda bude možné vůči chráněnému zvířeti zasáhnout, ještě nepadlo.

„Oni ty sítě prostě proskakují, přeskakují. Prolézají ploty,“ popsala chovatelka ovcí z Písku Marcela Bojková. I její stádo vlci před nedávnem napadli.

Tak časté už útoky jako na přelomu června a července nejsou, ale o klidu tu chovatelé mluvit nemohou. „Vychází to tak, že ta krizová početnost, která byla, se už snížila. Útoky už nejsou každodenní, jsou dva až tři týdně, ale pořád ty škody přibývají a vlci dál v tom území působí,“ upřesňuje Jan Klečka, ředitel regionálního pracoviště Správy chráněné krajinné oblasti Poodří.

Právě ta od července útoky na hospodářská zvířata šetří. Za tu dobu jich bylo přes čtyřicet, mrtvých ovcí asi osmdesát. Zatím to ale podle Klečky nevypadá, že by se na Jablunkovsku pohyboval vlk s abnormálním chováním.

Čtěte také

„Máme potvrzeno, že v tom území působí smečka. V rámci té smečky může být jeden, který proniká přes ohrady nebo strhne ta zvířata. Ale kdyby se ta škoda měla nějak eliminovat, musela by se odstranit celá smečka. Není to tak, že je to nějaký jeden jedinec, který když se odstraní, tak se problém vyřeší,“ vysvětluje Klečka.

Šetření správy už se blíží ke konci, své stanovisko pak předá krajskému úřadu. Právě na ten se totiž obrátily dotčené obce s žádostí o povolení útočící zvířata střílet nebo aktivně plašit.

„V průběhu léta obdržel Krajský úřad Moravskoslezského kraje celkem tři žádosti o eliminaci vlka obecného. Aktuálně probíhá správní řízení, ze zákona na něj máme 90 dní, ale samozřejmě krajští úředníci se snaží celý proces urychlit,“ shrnuje mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Výsledek správního řízení se dá očekávat v nejbližších týdnech.

Spustit audio

Související